У Міністерстві економіки обговорюють можливості, як зробити ФОП і гіг-спеціалістів доступними для бронювання від мобілізації.

Про це повідомляє ресурс DUO.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

За словами директора департаменту економіки безпеки і оборони Мінекономіки Сергія Сметанка, ІТ-галузь — одна із найпотужніших і найважливіших.

"Ми розуміємо, що ФОПи — це основна форма працевлаштування в ІТ. Знаємо, що є і гіг-спеціалісти. На жаль, зараз всі вони випали із системи", - розповів чиновник під час IT Ukraine Legal Conference.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

ЗСУ, скріншот: Youtube
ЗСУ, скріншот: Youtube

Він зазначив, що зараз закон надає можливість бронювати співробітників лише підприємствам, установам й організаціям.

"Ми працюємо над цим питанням, думаємо про відповідні зміни до закону. Вже є певні напрацювання, але поки що на робочому рівні", — розповів Сергій Сметанко, додавши, що минулого року багато заявок повертали компаніям через недостатнє обґрунтування.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Нині ж, наголосив він, процедуру вже прописано чіткіше й зрозуміліше, а підприємству достатньо підпадати під три критерії, щоб вважатися "критично важливим".

ЗСУ, фото liga
ЗСУ, фото liga

Щоб компанія отримала статус критично важливої для національної економіки, вона має відповідати таким вимогам:

  • належати до IT-індустрії,
  • розмір середньої зарплати повинен бути не меншим, ніж еквівалент €1200 за курсом НБУ,
  • середньооблікова кількість працівників за останній квартал повинна бути не меншою за 9 осіб.

Раніше портал Знай повідомляв, у якому разі студентам в Україні можуть вручити повістку та що потрібно для отримання відстрочки.

Також наш портал інформував мобілізацію в Україні: адвокат розповів, як правильно написати скаргу на незаконні дії працівників військкоматів.

Крім того, ми писали проходження ВЛК: адвокат розповів, з якими труднощами можуть зіткнутися українці.