У зв'язку із черговою загрозою на Запорізькій АЕС, яку окупанти готуються підірвати, у Міністерстві охорони здоров'я залишили цінні рекомендації для українців.

Так, у МОЗ рекомендують українцям зібрати аптечку з препаратами, які допоможуть у тому випадку, якщо окупанти все ж таки зважаться на такий звірячий вчинок і підірвуть Запорізьку АЕС. Однак це стосується лише тих людей, які мешкають у радіусі 50 км від атомної електростанції.

"Зазначаємо: ця інформація стосується лише жителів 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС і не є релевантною для людей, які живуть поза цим радіусом", – йдеться у повідомленні.

ЗАЕС, ФОТО GETTY IMAGES
ЗАЕС, ФОТО GETTY IMAGES

Калій йодид

Він дозволяє знизити негативний вплив впливу радіоактивного йоду на щитовидну залозу. Однак приймати препарат варто лише після офіційного звернення від місцевої влади, якщо окупанти все ж таки здійснять теракт.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Рекомендується прийняти калій йодид після оповіщення за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари, але через 24 години після надходження хмари - не варто.

Алюмінієво-антацидні сорбенти

Завдяки вмісту активної речовини гідроксиду алюмінію, можна прискорити нейтралізацію, зв'язування та виведення радіонуклідів з організму. Це знизить ризик у разі аварії на ЗАЕС.

Ліки в аптеці, фото realnoevremya
Ліки в аптеці, фото realnoevremya

Альгінати

Вони захищають поверхню рідкого вмісту шлунка, тим самим запобігаючи всмоктуванню небезпечних речовин організмом.

Маска

Засіб фізичного захисту зменшення попадання в організм небезпечних речовин.

Нагадаємо, поки всі бояться катастрофи на ЗАЕС, персонал Рівненської АЕС затарився пивком на 20 тис грн