Різдво Пресвятої Богородиці – це свято, яке належить до двонадесятих – 12 найважливіших християнських свят на рік.

Раніше щороку така урочистість відзначалася 21 вересня, але з 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, згідно з яким свято перенеслося на 8 число першого осіннього місяця.

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Варто зазначити, що церковне новоліття настає не взимку, а саме з вересня, тож і Різдво Пресвятої Богородиці відзначається 8 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці 2023: як правильно відзначати

Так, всі ми знаємо, що на релігійні свята є досить багато правил і заборон, та й Різдво Пресвятої Богородиці не виняток, тому ми вирішили розповісти вам, як правильно його відзначати.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Насамперед слід сказати, що жодного посту на Різдво Пресвятої Богородиці немає, тому віруючі можуть їсти все, що хочуть. До того ж, у всіх соборах проходитимуть святкові молебні, тому кожна віруюча людина має піти до церкви і помолитися. Варто зазначити, що на Різдво Пресвятої Богородиці читають:
- Молитва на Різдво Богородиці
- Тропар Різдва Богородиці
- Кондак Різдва Богородиці
- Величання Різдва Богородиці

На богослужінні співаються піснеспіви святителя Андрія Критського, преподобного Іоанна Дамаскіна, Константинопольського патріарха Германа.

Церква, молитва, фото: Знай.ua
Церква, молитва, фото: Знай.ua

Коли вперше відзначалося свято

Незважаючи на те, що за повір'ями, події, які стали приводом для цього свята, було досить давно. Саме Різдво Пресвятої Богородиці, судячи з письмен, почали відзначати лише у 5 столітті. Перший раз це торжество згадується у письменах Константинопольського патріарха Прокла та римського папи Геласія, які жили якраз у 5 столітті. А перший храм, присвячений цій події, був побудований ще в 4 столітті в Єрусалимі.

Нагадаємо про Різдво Богородиці чи Другу Пречисту: коли відзначається за новим календарем і що заборонено робити.

Раніше ми повідомляли, за що потрібно молитися у день Різдва Пресвятої Богородиці 8 вересня? Традиції та правила свята.