Багато хто святкує стандартний світський Новий рік, Старий Новий рік 14 січня, навіть китайський чи мусульманський. Але мало хто знає коли православний Новий рік.

Святкувати Новоліття саме 14 вересня розпочали у 1363 році через візантійську традицію, а у 1492 почали відзначати і на Русі вже як державне та церковне свято. На Русі це велике свято, в якому поєднано безліч повір'їв та традицій. Літо закінчилося, осінь настає, закінчилися роботи в полі та починаються засідки (час роботи будинку при вогні).

Автомобіль в осінній сезон. Фото Freepik
Автомобіль в осінній сезон. Фото Freepik

Крім різних обрядів у цей день також потрібно загадувати бажання – як і будь-якого іншого Нового року. Про способи цього ми розповімо нижче.

Обряд на воду

Перший обряд пов'язаний із водою – символом чистоти та оновлення. Налийте воду в склянку і придивіться до неї, візуалізуючи образ вашого бажання. Потім вимовте такі слова:

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

"Як ти, водице, чиста і свіжа, так і мої думки будуть чистими, і моє бажання здійсниться. Слова мої замикаю, ключ викидаю. Амінь".

Повторіть цю змову тричі, випиваючи воду маленькими ковтками.

Стакан води, скріншот: YouTube
Стакан води, скріншот: YouTube

Обряд на вогонь

Вогонь – це символ пристрасті та трансформації. Опівночі підійдіть до вікна, тримаючи в руках аркуш паперу, на якому записано ваше бажання. Засвітіть тонку червону свічку, поставте її у блюдце і покладіть поруч із листком. Сильно візуалізуйте своє бажання та дозвольте вогню спалити папір. Коли залишиться тільки попіл, накапайте на нього трохи воску і скачайте в маленьку кульку. Носіть цю кульку в білій хустці як символ свого бажання, яке тепер почне збуватися.

Багаття з книг
Багаття з книг

Обряд на вітер

Вітер – це символ зміни та свободи. Для цього обряду вам знадобляться три стрічки різних кольорів: біла, зелена та червона. Сплетіть їх у вузлик, вимовляючи бажання. Потім спалить цю кіску і розвійте попіл за вітром. Уявіть, як ваше бажання забирається з вітром у світ і починає своє виконання.

Обряд на цифри

Починаючи з 14 вересня, протягом 5 днів записуйте своє бажання на аркуші паперу. Поверніть його і оберніть червоною стрічкою, потім сховайте в затишному місці. Ви також можете загорнути його в аркуш клена, щоб додати енергію природи до вашого бажання. Цей обряд нагадує про важливість віри у своє бажання та його очікування.

Нагадаємо, як правильно замовляти сорокоуст і чому не можна робити це за ворога: відповіді на питання, якими задаються православні.

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".