Воєнний стан в Україні було продовжено до 15 листопада. Усі призовники перед мобілізацією мають пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Чи стосується ця вимога тих, хто був виключений із військового обліку громадян розповів експерт.

Про це розповів адвокат Андрій Карпенко на порталі b2bconsult.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан
ТЦК, мобілізація: фото Уніан

Як пояснив фахііець, відповідно до ст. 37 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" визначено перелік громадян, які підлягають виключенню з військового обліку.

Так, громадяни, які були визнані ВЛК непридатними до військової служби виключаються з військового обліку.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

"Громадянин, який виключений з військового обліку за станом здоров’я, не є військовозобов’язаним. Повторну ВЛК та медогляд взагалі можуть проходити виключно військовозобов’язані громадяни, які перебувають на військовому обліку", — зазначив Карпенко.

При цьому є два випадки, що не передбачають повторної постановки на військовий облік:

  • особи, визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • особи, які досягли граничного віку перебування в запасі.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Отже, таких чоловіків не можуть змусити повторно проходити медичну комісію, оскільки вони не перебувають на військовому обліку та не є військовозобов'язаними.

Раніше портал Знай повідомляв, мобілізація багатодітного батька: адвокат розповіла, чи можуть таких чоловіків вважати ухилянтами.

Також наш портал інформував, жорстка мобілізація повернулася: у Львові силою "упаковують" чоловіків, вирватися немає шансів.

Крім того, ми писали, військовий облік з 1 жовтня: до Міноборони розповіли, чи відправлять на передову жінок-медиків.