Вперше 1 жовтня християни відзначають одне з найбільших свят Православної Церкви – Покрова Пресвятої Богородиці.

Це сталося через переход ПЛУ на новоюліанський календар, через що звичні свята змістилися на 13 днів тому.

Покрова Пресвятої Богородиці - фото Главред
Покрова Пресвятої Богородиці - фото Главред

Свято своєю історією йде в кінець ХІІ століття, коли на Константинополь нападали чужинці. Цими чужинцями були наші предки язичники.

Люди Константинополя благали Господа Ісуса Христа, щоб він звільнив їх від нашестя чужинців. Під час всеношного чування був присутній заради юродивий Андрій та його учень Єпіфаній.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

"За всенічним пильнуванням вони побачили бачення, коли Пресвята Богородиця увійшла до вівтаря, стала перед престолом і молила Бога, щоб Господь допоміг їм. Після цього вона вийшла і розпростерла свій покрив на тих людей, які були у храмі", – розповідає старший викладач кафедри . богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омелян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Сталося це у неділю – саме 1 жовтня. І вранці вже чужинці були повалені, їхні човни втопилися, а частина відпливла.

Серед цих людей якраз були наші предки язичники, одним з яких був і варязький київський князь Аскольд. Він прийняв після цього Хрещення і, таким чином, сталося диво: язичники стали охрещуватися, почали вірити в Ісуса Христа і шанувати Пресвяту Богородицю Матір Божу. , – наголошує священик ПЦУ Михайло Омелян.

Як успішно вийти заміж?

Часто свято Покрови Божої Матері в народі асоціюють із народними традиціями та звичаями. Але вони стоять не першому плані історія свята.

Найперше - це те, що дуже багато дівчат вважають, що саме свято Покрова Богородиці допоможе їм вдало вийти заміж.

Фата на нареченій, фото pxhere
Фата на нареченій, фото pxhere

"Вони символічно одягають фату, одягають хустку після того, як виходять заміж і вірять, що Пресвята Богородиця допоможе. Віра ця є правдивою і виправданою, але на першому місці має стояти прохання до Богородиці, а не якийсь символізм - наприклад, чи та фата, чи та хустка" , - наголошує старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омелян.

Також існують різні традиції святкування у козацтві та у захисників Батьківщини.

"Але треба пам'ятати, що найголовніше у цьому святі – це прославити Пресвяту Богородицю, Матір Бога нашого. І, тим самим, відсвяткувати цей день правильно, а не вдаватися до якихось символічних традицій", - зазначає священик ПЦУ .

Нагадаємо про день захисників та захисниць України: коли відзначати за новим календарем.

Раніше ми повідомляли, що Різдво таки 25 грудня, а Миколая – 6: новий календар православних свят.