Пенсійний фонд України надав роз'яснення щодо важливого питання: різниці між Медичним висновком про тимчасову непрацездатність (МВТН) та е-лікарняним, який є цифровим аналогом паперового листка непрацездатності.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомило Головне управління пенсійного фонду України в Донецькій області.

Створення лікарняного. Фото: скрнишот з відео
Створення лікарняного. Фото: скрнишот з відео

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність — це електронний документ, що містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи тимчасової втрати працездатності. Цей документ підтверджує тимчасову непрацездатність і може бути підставою для формування е-лікарняного.

Медичний висновок формується лікарем на основі медичних даних в електронній системі охорони здоров'я. Пацієнт може отримати його при пред'явленні документа, що засвідчує особу.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Формування МВТН— безкоштовне та проводиться як при лікуванні на амбулаторній основі, так і при госпіталізації.

Медичний висновок та електронний лікарняний / фото: ПФУ в Донецькій області
Медичний висновок та електронний лікарняний / фото: ПФУ в Донецькій області

Е-лікарняний — це електронний документ, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності особи. Він звільняє від роботи та забезпечує оплату перших п'яти днів непрацездатності за рахунок роботодавця.

Формується він в Електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України на підставі МВТН або рішення органу опіки та піклування.

Це важливе роз'яснення допоможе українцям використовувати послуги надання лікарняних правильно та орієнтуватися між цими двома документами.