2023 рік увійде в історію як найтепліший за всю історію метеоспостережень. Такі високі температури на планеті в останній раз фіксувалися близько 125 000 років тому.

А втрата морського льоду в Антарктиді набирає жахливі темпи поряд з іншими ознаками прискорених кліматичних змін. Чи означає це, що 2023 рік став лише першою ластівкою незворотних зрушень на нашій планеті? Про які небезпечні переломні моменти в кліматі чекають на Землю, говориться в публікації Science Alert.

Погода зима. Фото Freepik
Погода зима. Фото Freepik

Кліматологи прогнозують, що екосистеми та частини кліматичної системи під тиском можуть змінюватися не лише пропорційно до цього тиску. Іноді система під загрозою трансформується плавно на певну точку, але згодом настають різкі швидкі перетворення.

Прикладом таких "нелінійних" змін є "переломні моменти", коли система переходить поріг та зміни стають незворотними. Це означає, що навіть зменшення початкового тиску не зупинить трансформацію, доки система досягне зовсім іншого стану.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Те саме відбувається, коли котиться камінь із пагорба. Спочатку потрібно багато зусиль, щоби його рухати. Якщо зусилля припиняться, камінь скотиться назад. Але коли досягає вершини і збалансований на верхівці, легкого поштовху або пориву вітру достатньо, щоб він покотився вниз на протилежний бік.

Льодовики Патагорії, Аргентина, фото: unian.net
Льодовики Патагорії, Аргентина, фото: unian.net

У кліматичній системі багато потенційних переломних моментів – зникнення льодовиків чи вологих тропічних лісів, що перетворюються на посушливі. Відтворити ці системи після досягнення ними критичної точки буде дуже складно.

Вчені опублікували новий Глобальний звіт про переломні моменти на кліматичних переговорах ООН у Дубаї. У ньому йдеться про "негативних" переломних моментах у системі Землі, які можуть зашкодити природі та людям. Також у звіті згадуються потенційні “позитивні” суспільні зміни, які можуть прискорити дії для сталого розвитку.

"Проаналізувавши наукові дані про минулі та поточні зміни та враховуючи прогнози комп'ютерних моделей, ми визначили понад 25 переломних точок у системі Землі", - кажуть вчені.

6 з них пов'язані з крижаними частинами планети, включаючи колапс льодовикових щитів у Гренландії та різних регіонах Антарктиди, а також локальним перекиданням льодовиків та таненням вічної мерзлоти.

16 знаходяться у "біосфері" - Сукупності всіх екосистем світу. Серед них масова загибель дерев в Амазонії та північних бореальних лісах, деградація саван та посушливих територій, перевантаження озер поживними речовинами, масова загибель коралових рифів, мангрових заростей та підводних лук.

Нагадаємо, сніг, дощ та температурні гойдалки: чого чекати від погоди цього тижня 11-17 грудня

Як повідомляв "Знай.uа", хочете зібрати врожай моркви на 3-4 тижні раніше - просто зробіть це: починати потрібно вже зараз

Знай.uа писав, буде тепло, але місцями засніже: яку погоду чекати у Різдвяну ніч