У час повномасштабного вторгнення патрульні стали більш уважно оглядати автомобілі. Однак навіть у такий непростий час водії повинні знати як захистити себе від свавілля правоохоронців.

Про це пише телеграм-канал "Адвокат права".

Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube

Юристи пояснюють, що водій повинен дати можливість партрульним оглянути транспортний засіб , але лише за наявності для цього цього закріплених у законі підстав. Вимагайте від поліцейського обґрунтування необхідності здійснення такої перевірки.

Поверхневу перевірку транспортного засобу поліцейський може здійснювати у трьох, передбачених Законом, випадках:

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

  • якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Однак при цьому варто пам'ятати про те, що водій має сам відкрити кришку багажнику та показати його вміст патрульному.

Багажник. Фото Freepik
Багажник. Фото Freepik

Таким чином, патрульний може лише спостерігати за водієм і при цьому не має права торкатися до багажника чи салону авто.

При огляді вашої автівки завжди уважно слідкуйте за патрульним, щоб вони не могли нічого вам підкинути. Якщо з вами є хтось в машині, запросіть його бути присутнім під час перевірки та записуйте дії правоохоронців на камеру.

Нагадаємо, гаманець спорожніє на 340 грн: копи почали штрафувати українців за "небезпечні" шини.

Раніше повідомлялося, в Україні копи штрафанули Санта Клауса, який розсікав на дорозі: не врятувала навіть борода.

Також, стосується всіх пенсіонерів: можна отримати вже у відділенні "Укрпошти".