Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святителя Спиридона Триміфунтського, який жив у 3-4 століттях на Кіпрі.

Інші назви свята: "Спіридон", "Спіридонів день", "Спіридонів поворот", "Солноворот", "Поворотник".

Спиридон Триміфунтський, фото: Ярмарка Мастеров
Спиридон Триміфунтський, фото: Ярмарка Мастеров

Весь день наші пращури присвячували Сонцю. Вони вірили, що цього дня воно гарно одягається і сідає у карету, яка рухається до спекотних країн. Тому навколо так холодно і похмуро. Вранці сонечко обов'язково кликали на високому пагорбі, щоб воно не виїхало. А ввечері запалювали багаття, щоб воно могло знайти дорогу назад.

Сонце, фото: Мидгард Инфо
Сонце, фото: Мидгард Инфо

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Вірили також, що й зима одягається по-своєму – у шубу ведмедя чи лисиці та ходить по селу, стукає по дахах, щоб господині краще топили піч. Був навіть обряд вигнання лютої зими. Опудало вбирали в хутряну шубу і влаштовували навколо нього хороводи в різні боки, щоб закрутити зиму. Вважалося, що тоді вона піде і можна спалити опудало на багатті.

Цей час небезпечний, нечиста сила воює зі світлою, тому слід зліпити сніговика. Раніше це були зимові божки, які потім обкидали палаючим вугіллям, щоб вони швидше розтанули і не заважали повернутися сонцю.

Сніговик, фото: Facebook
Сніговик, фото: Facebook

Також необхідно випекти круглий хліб із видавленим хрестом зверху. Його шматочки дають членам сім'ї, маленькі шматочки - свійським тваринам, а крихти слід віддати птахам. Іншим є цей хліб не можна. Вогонь у печі слід увечері гасити лише молоком, щоб був у сім'ї достаток. А потім потрібно ще взяти серп або інший гострий предмет і встромити його в одвірок і в поріг. Це будуть обереги від злих духів.

Можна також провести змову на щастя та удачу. Потрібно запалити сім церковних свічок, сісти навпроти вікна і 13 разів проговорити: Сонце, ти мене зігріваєш, тепло посилаєш. Подаруй ще удачу та мішок щастя на додачу. Амінь". Потім свічки потрібно згасити, а щодня брати по одній та повністю спалювати.

свічки
свічки

Що не можна робити 12 грудня

Вагітним жінкам не можна переступати через віник.

Не можна цього дня піднімати будь-які речі та гроші із землі. Такі речі не принесуть користі.

При замішуванні тіста не можна голосно кричати і матюкатися, інакше воно не підніметься.

Невдалий день для весілля та вінчання.

Не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, оскільки продовжується Різдвяний піст.

Нагадаємо про Різдвяний пост-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.