Фізичні особи-підприємці не мають права на отримання "броні" від мобілізації на військову службу

Якщо ФОП отримав повістку або вже призваний до лав ЗСУ, він може законно продовжувати свою підприємницьку діяльність. Але є нюанси, які варто враховувати.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Відповідно до Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", фізособи-підприємці не внесені до переліку тих, хто має право на бронювання військовозобов'язаних працівників.

Єдиною підставою для відстрочки від призову є виконання оборонного замовлення або робіт, необхідних для забезпечення оборони країни. Але лише за наявності відповідних договорів та документів.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

За словами юриста Ростислава Кравця, навіть після мобілізації ФОП може залишатися зареєстрованим як суб'єкт підприємницької діяльності. Питання лише в тому, чи військові статути будуть вести таку діяльність фактично.

Забороняється займатися бізнесом лише військовим посадовим особам, тобто командирам та відповідальним за матеріально-технічне забезпечення.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Пересічні військовослужбовці можуть продовжувати діяльність ФОП у вільний від служби час. Звичайно, якщо це не заважає виконанню обов'язків та інтересів армії.

Отже, мобілізований підприємець цілком легально може вести далі справи свого ФОП. Однак багато залежить від займаної посади та військової специфіки. У всякому разі, остаточне рішення щодо командира підрозділу, куди направлено мобілізований ФОП.

Нагадаємо, чи заборонено 17-річним хлопцям перетинати кордон у розпал війни: адвокат пояснив важливі нюанси

Як повідомляв "Знай.uа", штрафи вже не лякають: уклоністам пропонують жорстке покарання

Знай.uа писав, військкоми продовжують штурми спортзалів: куди ТЦК йдуть тепер