У церковному календарі це день вшанування пам'яті святих мучеників Аполлонія, Філімона, Феотіха та Аріана.

Інші назви свята: "Філімо", "Фірс", "Господар", "Калініки".

Свята 27 грудня, фото: Производственный календарь
Свята 27 грудня, фото: Производственный календарь

Є повір'я, що цього дня нечисть гуляє вулицями, шкрябається у двері, лякає людей. Тому її обов'язково треба вигнати із нашого світу, щоб нечиста сила не залишилася на землі назавжди. Але тих людей, які самі чисті і у яких будинок у належному вигляді, нечисть чіпати не буде.

Обов'язково приберіть у цей день будинок, щоб у ньому було чисто та охайно. Також обов'язково потрібно кілька разів на день вмиватися, а краще навіть піти у лазню. Але ви можете прийняти ванну. Навіть перед тим, як виходити з дому або розпочинати важливу справу, потрібно окропити себе водою з додаванням святої води. А ще вважається, що сьогодні коров'яче молоко може мати сильні цілющі властивості, може зцілити від хвороб та опіків.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Жінок, що народжують, теж обтирають такою святою водою, а новонароджених вмивають відразу ж, щоб у них не вселилася нечисть.

Дитина у пологовому будинку, фото fergana
Дитина у пологовому будинку, фото fergana

Особливо бояться цього дня перевертнів, бо за повір'ям у них перетворюються самогубці, які померли за три дні до Філімона, а також не одружені або мертвонароджені. Для захисту від них потрібно покласти в кишеню куточок при виході з дому.

Дівчатам краще взагалі не виходити з дому, якщо вони ще не вийшли заміж, бо їх може забрати володар темного царства. Він шукає собі найкращих та найкрасивіших дівчат. Але якщо вийти треба, то мати має повісити їй на шию свій натільний хрест.

Проводять 14 грудня ще змову на воду від бід та невдач. Візьміть талу воду, але в ній ще повинні залишитися крижинки. Засвітіть церковне віче і поставте ємність на вогонь. Воду треба помішувати срібною ложкою і говорити: Водіцю мороз морозив, а вогонь зігрівав, всі біди мої забирав. Більше до мене не прийдуть, з кригою розтануть. Амінь. Амінь. Амінь". Головне все сказати, доки вода не закипіла. Свічку залиште догоряти, а потім водою вмийтеся і вилийте її під дерево.

Замовляння на здоров'я, скріншот Youtube
Замовляння на здоров'я, скріншот Youtube

Що не можна робити 14 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • вживати алкоголь;
  • поганословити, лаятись і сперечатися, особливо з родичами;
  • є м'ясні та молочні продукти та порушувати інші правила посту;
  • відмовляти у допомозі.

За народними прикметами не можна виходити з дому невмитим – можна захворіти, а також залишати дітей без нагляду, щоб їх не налякала нечиста. Не слід розпочинати нові справи – вони будуть невдалими.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.