Найближчим часом в Україні планують у процес мобілізації та заклику внести низку змін. Так, український парламент планує ухвалити комплекс змін до законів, які змінять правила мобілізації, військової служби та звільнення під час військового стану.

Це пов'язано з тим, що старі закони не до кінця відповідають сучасним умовам. Депутати розглядають зміни до законів та постанов, які допоможуть врегулювати частину правил, починаючи від військового обліку, закінчуючи лікуванням поранених військових.

Керівник партії "Слуга народу" Давид Арахамія розповідав, що відповідний законопроект може бути ухвалено вже до кінця 2023 року.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

"Ми намагаємося на комітеті створити "матрицю мобілізації та демобілізації", скласти всі умови в одну таблицю та врегулювати ці питання", – заявив Арахамія.

Популярні новини зараз
В Україні оновили правила для виїзду за кордон Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Обійдемося без гарячих бутербродів: українцям доведеться по-новому платити за сир Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину
Показати ще

Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки депутат Роман Костенко пояснив, що нам потрібно встановити чіткі правила, щоб людина розуміла, на яких умовах вона служить. За його словами, можуть бути змінені повноваження працівників ТЦК.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Зміни можуть стосуватися повісток

Костенко пояснив, що законопроект збільшує повноваження ТЦК. Це пов'язано з тим, що зараз у тих, кого намагаються мобілізувати, виникає багато питань. Він також сказав, що поліція часто усувається від цих питань.

"Можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, у яких стоять плани; та людей, яких незаконно намагаються залучити. Але у них є відповідальність, згідно з Конституцією, – захищати країну”, – сказав депутат.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Він повідомив про можливі зміни:

- розширюються права ТЦК, вони можуть вести і аудіо, і відеозаписи;

- працівники ТЦК зможуть перевіряти приписні та документи;

Представник президента у Верховній Раді Федір Вениславський повідомив, що у новому законопроекті буде змінено правила вручення повісток. Зокрема:

- буде узаконено можливість вручення повістки не лише особисто під розписку, а й через електронну пошту та рекомендованим листом;

- почне діяти електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників для військового обліку онлайн;

- повістки хочуть дозволити вручати представникам органів виконавчої влади, а не лише самоврядування.

Нагадаємо, виданий указ про вилов ухилянтів: де посилять мобілізацію.

Раніше повідомлялося, "Виправили, де програвали": в Україні тепер ухилянтів саджають за ґрати.

Також, Кличко закликає всіх невдоволених бруківкою та марнотратністю вирушити на фронт – не подобаються мітинги під вікнами.