Економіст Андрій Новак постарався відповісти на запитання, які зміни чекають на Україну після того, як нас "впустять" у ЄС.

Насамперед ЄС – це величезний спільний ринок, і для України це однозначний плюс, пояснив він. Після чого він додав, що середня зарплата в країнах Європи становить близько 2 тисяч євро (це приблизно 80 тисяч гривень). Зараз цей показник у 5 разів менший.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Існує думка, що нібито відразу після вступу до ЄС рівень нашого життя обов'язково підвищиться, адже країна почне жити за європейськими стандартами. Однак, насправді все не так просто, застерігає експерт. Автоматичне підвищення зарплат та пенсій не гарантовано. Це можливо лише за зростання економіки та ВВП. Хоча сам факт вступу до ЄС матиме стимулюючий ефект.

Водночас реальною перевагою стане доступ до фондів та грантів ЄС. Україна зможе розраховувати на частину європейського бюджету Ці кошти будуть спрямовані на розвиток економіки та інфраструктури.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Ціни на продукти, фото: Знай.ua
Ціни на продукти, фото: Знай.ua

Щодо цін, то на багато товарів вони в ЄС нижчі, ніж в Україні. Наприклад, побутова техніка, одяг чи взуття. Там діють постійні знижки та акції. У той же час, за продуктами харчування можна не хвилюватись – у нас потужне сільське господарство, яке повністю забезпечує внутрішні потреби. А ось пальне ми вже купуємо за європейськими цінами.

Тоді як тарифи на комунальні послуги залежатимуть від внутрішньої політики України. Зокрема, власного видобутку газу та виробництва електроенергії вистачає, щоби покривати всіх громадян.

Нагадаємо, Європахоче позбутися українських біженців: як змінюються вимоги

Як повідомляв "Знай.uа", допомоги буде значно менше: кому з українців уріжуть виплати наступного року

Знай.uа писав, українцям пояснили, коли чекати відключень світла навіть без обстрілів: ситуація "плачевна"