У заповідних прибережних лиманах Одещини сталося природне диво – після тривалої ізоляції Чорне море раптово самостійно відновило водний зв'язок.

Про це повідомляє біолог Іван Русєв із нацпарку "Тузловські лимани" у соціальній мережі Facebook.

Чорне море, фото: Facebook
Чорне море, фото: Facebook

Лимани кілька місяців були відрізані від моря піщаним пересипом, і це негативно позначалося на екосистемі та нересті риби. Але після низки штормів хвилі прорвали канал на заваді.

За словами Русєва, пропускна спроможність новоствореної протоки сягає 50 кубометрів на секунду. І це лише початок – за добу Тузловські лимани встигають отримати вже близько 5 млн. кубів морської води!

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Вчений опублікував відео де видно, як потужні морські хвилі живлять лимани. Він радіє, що природа самостійно впоралася з проблемою, адже через війну заповідник не міг провести інженерних робіт з відновлення водообміну.

Чорне море, фото: Facebook
Чорне море, фото: Facebook

Також Іван Русєв констатує, що у місцевих лиманах досі тримається чимало пернатих мешканців. Лише нещодавно до Болгарії відлетіла основна колонія рожевих фламінго. А поки що тут можна спостерігати навіть молодих пташенят цього виду.

Нагадаємо, перед Різдвом Україну заллє дощами: прогноз погоди на тиждень 18-24 грудня

Як повідомляв "Знай.uа", Чи будуть сильні морози та сніг на Новий рік: синоптик дав прогноз на свята

Знай.uа писав, на Сонці зафіксували найпотужніший спалах за 6 років: магнітна буря може серйозно "підірвати" здоров'я