На Кіровоградщині чоловіка засудили до випробувального терміну за те, що ухилявся від мобілізації та використав підроблений документ.

За даними Маловисківського районного суду, мешканець Кіровоградщини отримав повістку на мобілізацію, проте не хотів йти на фронт. Тому він придбав в інтернеті фальшиву довідку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби за станом здоров'я.

мобілізація у Львові \ фото телеграм-канали
мобілізація у Львові \ фото телеграм-канали

У січні 2023 року чоловік надав цю підроблену довідку у військкомат і був виключений із військового обліку. Однак згодом обман все ж таки викрили. Суд визнав його винним у використанні підробки та ухиленні від мобілізації в умовах воєнного стану. Йому призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, яке замінили на 3 роки випробувального строку (частина 4 статті 358, стаття 336 ККУ).

Експерти зазначають, що за умов війни такі випадки ухилення від мобілізації, на жаль, не поодинокі. Дехто вдається до обману чи хабарів, щоб уникнути відправлення на фронт. Однак це все одно злочин, особливо з огляду на масштаби російського вторгнення та потребу української армії у підкріпленнях. Тому за такі дії передбачено кримінальну відповідальність.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

В інших регіонах України також фіксувалися випадки ухилення від призову чи використання фальшивих документів. Зокрема, на Івано-Франківщині судили мешканця, який симулював проблеми зі здоров'ям. В Одесі затримано громадянина без документів, який намагався виїхати за кордон, уникаючи мобілізації.

Нагадаємо, Міноборони шукає шляхи мобілізувати українців за кордоном

Як повідомляв "Знай.uа", посилена мобілізація в Україні: що мають право вимагати у вас ТЦК

Знай.uа писав, прикордонники розповіли, скільки чоловіків щодня виїжджають з України: рахунок на тисячі