Якось в Україні спробували запровадити нову практику вручення повісток військовозобов'язаним - у деяких великих містах, зокрема у столиці, їх навмисно прикріплювали до паперових квитанцій про оплату житлово-комунальних послуг.

Такий крок викликав жваве обговорення в соціальних мережах - люди почали запитувати, чи має подібне вручення повісток якусь юридичну силу і чи вважається вона врученою, якщо сплачено квитанцію з повісткою, що прикріплена до неї.

Бандит силою примушує підписувати повістки. Фото Telegram
Бандит силою примушує підписувати повістки. Фото Telegram

Відповів на це адвокат Андрій Межирицький. На його думку, згідно із законом повістку може вручати навіть керівник ЖЕКу, тому найімовірніше представники ТЦК та СП звернулися туди за списками військовозобов'язаних. Після цього було сформовано повістки цим особам та передано їх до ЖЕКів для вручення адресатам. Паралельно цьому в інтернеті з'явилася інформація, нібито ОСББ і ЖЕК просто зобов'язані видавати повістки. Хоча її незабаром спростували, заявивши, що в законопроекті про мобілізацію, що готується, це зможуть робити тільки військкоми, копи та роботодавці.

Проте, як пояснює адвокат, керівники ЖЕКів розуміють, що вони не військовослужбовці, і проти них можуть застосувати навіть фізичну силу.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Тому, виконуючи доручення військкоматів, вони обмежуються лише прикріпленням повісток до квитанцій за комунальні послуги. Такий спосіб не має жодних юридичних наслідків, як зазначає Андрій Межирицький.

Нагадаємо, прикордонники розповіли, скільки чоловіків щодня виїжджають з України: рахунок на тисячі

Як повідомляв "Знай.uа", Міноборони шукає шляхи мобілізувати українців за кордоном

Знай.uа писав, військкоми на порозі вашої квартири: чи мають право таким чином закликати чоловіків