Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять апостола першомученика та архідиякона Стефана.

Інші назви свята: "Степанові праці", "Степани зимові", "Святий Степан", "Свято пастухів".

Свята 9 січня, фото: Лампада
Свята 9 січня, фото: Лампада

Наші пращури вірили, що Стефан - покровитель худоби, тому сьогодні напувають коней та інших тварин зі срібного посуду, щоб вони були здоровими і поступливими. По кутах двору слід встановити осикові кілки. Це допоможе захистити будинок від нечисті, а особливо від відьом, які надто активні під час свят. Так вони не зможуть нашкодити людям та тваринам.

Дівчатам слід "таїти тугу", тобто взяти колодязну воду або воду з струмка, налити її в чашку і нашіптати їй про свої прикрощі. Так можна звільнити серце від усього поганого та всіх образ. Чашку поставте на мороз, а не наступного дня розтопчіть лід і зламайте його на маленькі шматочки.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

ожеледиця
ожеледиця

Є й інший подібний ритуал. Потрібно трохи поплакати у чашку та вилити сльози у відро з джерельною водою на головній площі. А саме цебро не можна чіпати до півночі, інакше всі печалі повернутись у потрійному розмірі.

Раніше ще наймали пастухів 27 грудня та обирали того, хто зможе домовитися з Льошим. Вважалося, що від цього духу лісу залежить цілісність худоби. Також святкували Святки, всі веселилися, співали, колядували, пригощали пряниками та «колядками» (прісне печиво), а також різними пирогами. Дівчата продовжували ворожіння на весілля, нареченого та заміжжя. Жінки ж проводили різні обряди для краси.

Свята 9 січня, фото: Зона Магии
Свята 9 січня, фото: Зона Магии

Ось одна з традиційних ворожінь цього дня. Покладіть на стіл жменю насіння, потім відкидайте по парі. Якщо кількість насіння виявиться парним, то дівчина вийде заміж; якщо залишиться одне насіння, то бути їй цілий рік самотньою. А для краси та чистоти шкіри треба було прокинутися, не ступати на підлогу і сказати: Третя доба Різдва, не втече від мене краса. Буду біла, як снігу, і яскрава, як зірка. Амінь". А потім вже можете вмиватися і тричі перехреститеся дивлячись на червоний кут.

Ну і звичайно ж відвідували куми і батьків, їм бажають щастя та довголіття. Якщо на Стефана вимовити таке побажання, воно обов'язково втілиться у життя.

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • працювати по дому;
  • полювати;
  • сваритися, пліткувати;
  • надавати допомогу.

Вважається, що в цей день у жодному разі не можна викидати хлібні крихти - вони символізують достаток і разом з ними з дому можна викинути " гроші. Залишки хліба потрібно згодувати птахам чи тваринам.

Хліб, фото: Знай.ua
Хліб, фото: Знай.ua

Нагадаємо про 2 основні молитви на неділю: як і до кого правильно звертатися.