У православ'ї 15 січня прийнято відзначати день Павла Фівейського, якого шанують як преподобного і вважають першим християнським ченцем.

Також день іноді називали Днем чаклунів або Днем віддання чи бачення.

Свята 28 січня, фото: slovo.odessa
Свята 28 січня, фото: slovo.odessa

Що потрібно зробити 15 січня 2024

Здавна вірили, що саме сьогодні різні темні чаклуни, чарівники та відьми намагаються поділитися своїми силами та задарма з учнями. А також вони починають випробовувати свої знання на людях. Адже треба ж учням з новими силами на комусь відпрацьовувати свої злі прийоми. Тому вони наводять пристріт і порчі, а можуть інші неприємності наслати. Прості люди обов'язково били вранці по дереву, намагаючись захиститися від них, а також плювали через ліве плече.

Свята 28 січня, фото: drevnerus.ru
Свята 28 січня, фото: drevnerus.ru

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Коли повертаєтеся з вулиці, цей же ритуал теж потрібно провести ще раз. Інакше ви можете принести в будинок все, що на вас наслала погань, поки ви були за дверима житла.

Намагаються цього дня задобрити Домового. Для цього, коли обідатимете, кожен член вашої родини повинен сказати щось хороше про домашнього духу. На стіл поставте зайві прилади та налийте в чарку вина. Вважається, що тоді домовик зможе сісти за стіл та послухати, що кажуть люди. Вночі в кутку поставте трохи киселя в чашці та шматочок пирога, бажано солодкого. Тоді він зможе захистити ваш будинок по своїй волі.

Медовий кисіль, фото vpuzo
Медовий кисіль, фото vpuzo

Дитину, яка тільки народилася сьогодні, треба загорнути в льняну пелюшку чорного кольору, а перев'язати її слід блакитною стрічкою. Є повір'я, що так можна захистити дитину від злих сил. Ще покладіть йому під ковдру або матрац шматочок льону. Це принесе немовляті приємні сновидіння та спокійний сон.

Новий рік, дитина, фото: Знай.ua
Новий рік, дитина, фото: Знай.ua

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з близькими людьми;
  • ходити у старому та брудному одязі;
  • відмовляти у допомозі та милостині;
  • злословить.

Народні прикмети також не дозволяють виходити з дому голодним – вважається, що так можна стати жертвою нечисті. Не варто гуляти на самоті в незнайомих місцях, піднімати предмети на вулиці, приймати подарунки від незнайомців і хвалитися своїми успіхами та планами – удача може відвернутися. Вважається, що все, що буде втрачено цього дня, вже ніколи не знайдеш.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".