З Київської області прийшли тривожні новини. Учня одного з ліцеїв було засуджено до 7 років позбавлення волі через те, що передавав російським окупантам місця дислокації ЗСУ. На суді юнак заявив, що робив це для того, щоби інші не знімали.

Про це стало відомо завдяки інформації з вироку Обухівського районного суду Київської області.

Судове засідання. Фото: скрін youtube
Судове засідання. Фото: скрін youtube

За інформацією суду, учень ліцею у березні 2023 року почав спілкуватися з працівником ФСБ Росії. Представник країни-окупанта під час розмови уточнив "обов'язки" учня. На це хлопець заявив: "Так, пояснили, сказали потрібно фоткати певні будівлі, будівлі. Я написав відразу, що школи, училища і дитсадки я не фотографуватиму, тому що я розумію, що швидше за все ви їх бомбардуватимете, інформація передається в РФ . Відповідальність таку я брати не збираюся. А державні установи я не проти. У принципі мені на них без різниці".

Відомо, що хлопець встиг зняти на відео та передати окупантам приміщення військкомату в Обухові, Обухівській РДА та ДСНС. Після цього молодика затримали.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

На суді хлопець вину визнав частково, зазначивши, що зробив "велику помилку". Він дав свідчення, що "має намір передавати фото об'єктів і не показувати військову техніку, яка там була і тому вважав, що нічого незаконного не робить і щоб хтось інший не давав правдивої інформації з військовою технікою".

Судове засідання. Фото: скрін Ютуб
Судове засідання. Фото: скрін Ютуб

Підліток додав, що навчається на 3 курсі ліцею в Обухові та має 1300 грн стипендії та 10000 грн за проходження практики. У його сім'ї середній достаток та грошей вистачало, проте хлопець захотів підзаробити у телеграмі. За те, що він зняв військкомат, одержав 3700 грн. Чи заплатили йому за інше — не знає, бо його затримала СБУ, коли він повертався із завдання.

"Розумів, що ці особи з Російської Федерації, але не замислювався, що вони зі спецслужб, розумів, що співпрацює з державою-агресором. На початку спілкування відмовився знімати школи та дитячі садки, оскільки не хотів, щоб хтось загинув. В українські спецслужби не звертався. Об'єкти знімав так, щоб у кадр не потрапили військова та інша спецтехніка", - йдеться у свідченні молодої людини.

На суді також виступила класна керівниця молодої людини. Вона повідомила, що підсудний завжди мав проукраїнську позицію, до країни агресора ставився негативно, захищав у спілкуванні українську мову.

Вітчим хлопця підтвердив заяву класної керівниці, додавши, що, ймовірно, спецслужби РФ спокусили його пасинку грошима.

Вирок суду, скріншот: Єдиний державний реєстр судових рішень
Вирок суду, скріншот: Єдиний державний реєстр судових рішень

Суд визнав хлопця винним за ч.3 ст.114-2 Кримінального кодексу України та засудив до 7 років позбавлення волі. Відомо, що адвокат підлітка заперечує вирок суду у Київському апеляційному суді. Розгляд апеляції призначено на 28 лютого 2024 року.

Нагадаємо, Мосійчук натякнув, що Малюска призначив чиновника, який веде бізнес в окупованому Бердянську: без перевірок та конкурсу.

Раніше повідомлялося, що окупанти вивозять цінні речі та документацію з Херсонщини – голова облради про лівий берег.

Також, потрібно розкуркулити проросійських олігархів і третього Майдану не буде: думка експерта.