В Україні не можна мобілізувати лише тих українців, які отримують невеликі заробітні плати. Майновий ценз лише розділить супсільство і громадяни не не захочуть воювати "за багатих".

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Мобілізація / фото: depositphotos
Мобілізація / фото: depositphotos

Політик вважає, що у розпал війни не можна вводити майновий ценз у бронюванні від мобілізації, адже більшість українців просто втратять сенс захищати нашу країну.

"Я вважаю, що будь-який ценз в питанні мобілізації крім тих, що вже є в законі, підриває дуже важливий принцип справедливості пожертви, який є основоположним принципом країни, яка воює. Якщо цього принципу не буде, то втратиться сенс для людей захищати країну. А майновий ценз – це найгірший ценз, який можна застосувати в цьому контексті, бо не будуть і не можуть бідні воювати за багатих", – підкреслив нардеп.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Він додає, що якщо бронювати від мобілізації людей за майновим принципом, то в такому випадку воювати в нашій країні не підуть тільки працівники банківського сектору чи страхових компаній, а також топменеджменту.

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

"А чому? У мене немає відповіді на це питання. Будь-які такого роду підходи породжують цілу низку дискримінацій, наприклад, дискримінації по професіям, бо є галузі, де нема таких високих зарплат, або дискримінації за посадою, бо нема такого підприємства, де звичайний робітник отримує ненабагато менше, ніж директор - це ж офіційна статистика. У нас середня зарплата у 2023 році - 18 тис. гривень. Це також дискримінація з місцем проживання, бо в селах зарплата нижче, та і у різних регіонах країни доходи різняться. Або на прифронтових територіях зарплати взагалі мізерні, бо там бізнесу нема та велике безробіття. Ця ціла низка дискримінацій нівелює цю з першого погляду прекрасну ідею "відбілення" заробітних плат. Тож, на перший погляд, мені вона повинна була б сподобатися, але ні, занадто великою ціною це може датися", - додав Гетманцев.

Нагадаємо, нардеп знайшов, кого мобілізувати насамперед: їхні десятки тисяч

Як повідомляв "Знай.uа", програміст раптово став машиністом "Укрзалізниці", але за кордон його не випустили: від в'язниці його врятувало лише "одне"

Знай.uа писав, де б ти не був, але маєш приписатися: ТЦК вже відчиняють двері для школярів