Кабінет Міністрів України вніс важливі зміни до процесу оповіщення військовозобов’язаних, пов’язані з використанням електронного Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів "Оберіг".

Згідно з новими правилами, повістки, сформовані через цей реєстр, мають таку ж юридичну силу, як і традиційні повістки на бланку, і можуть бути використані в електронному або роздрукованому вигляді.

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

Уряд затвердив новий зовнішній вигляд повісток. Вони можуть бути створені або на бланках, або в електронному вигляді за допомогою Реєстру "Оберіг".

У повістках зазначатиметься:

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще
  • Посада та прізвище особи, яка видала повістку.
  • Дата підписання та підпис посадової особи (для повісток на бланку).
  • Кваліфікований електронний підпис керівника ТЦК (для електронних повісток).

Особливістю нових повісток є наявність QR-коду, який містить унікальний ідентифікатор. Цей код дає можливість перевірити чинність документа за допомогою технічних засобів, включаючи мобільний додаток.

Крім того, повістки, сформовані через Реєстр "Оберіг", можуть бути відправлені поштовим зв’язком рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

У разі відправлення повістки поштою, на відправленні вказуватимуться штриховий код оператора поштового зв’язку, прізвище, ім’я та по батькові адресата, а також реєстраційний номер і дата накладення електронного підпису.

Якщо повістка друкується, на паперовій версії також буде QR-код, який містить всі необхідні дані. Централізований друк повісток, створених через Реєстр "Оберіг", і їх надсилання військовозобов’язаним здійснюватиметься Міністерством оборони або державними підприємствами стратегічного значення в галузі поліграфії.

Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook
Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook

Ці зміни покликані підвищити ефективність і прозорість процесу мобілізації та забезпечити краще обслуговування громадян у військових питаннях. Уряд також передбачив можливість використання мобільних додатків для перевірки повісток, що значно спрощує процес для військовозобов’язаних і резервістів.

Нагадаємо, які типи повісток отримують військовозобов’язані в Україні

Раніше ми писали про те, що українцям спростили отримання відстрочки від мобілізації: які документи більше не потрібні

Крім того, Знай.ua повідомляв, абітурієнтів попередили про нові правила вступної кампанії: без цього до вишу не потрапити