В Україні планують оновити державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 4-х і 9-х класів. Перші випробування нової моделі ДПА для учнів 4-го класу відбулися навесні 2024 року, а пілотне тестування для 9-класників заплановане на 2026 рік.

Це частина стратегії розвитку освітніх оцінювань, яку розробив Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Ця стратегія була затверджена у 2019 році і враховує концепцію Нової української школи. Однак через пандемію COVID-19 та війну реалізація планів затрималася.

Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest
Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest

Результати пілотування для 4-класників у 2024 році вказали на необхідність змін в системі оцінювання. Тому у 2025 році буде проведено другий етап тестування оновленої ДПА для 4-класників.

"Дані, отримані за його підсумками, не позначаться на підсумкових (річних) оцінках учнів/учениць, натомість їх використають для уточнення підходів до оцінювання, розроблення моделі тестування, яка має забезпечувати якомога повніше охоплення обов’язкових результатів навчання, визначених новим Державним стандартом початкової освіти й чинними освітніми програмами для початкової школи”, – пояснили в центрі.

Популярні новини зараз
З них – житло, з вас – комуналка: українцям безкоштовно роздадуть квартири, хто матиме дах над головою Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки ТЦК забирають документи: як діяти В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення
Показати ще

В Українському центрі оцінювання якості освіти сказали, що розробка моделі оцінювання для учнів 9-х класів є складним завданням. Це зумовлено тим, що обсяг освітніх галузей, які охоплює ДПА для 9-го класу, значно більший, ніж у початковій школі.

Крім того, учні 9-х класів навчаються за різними програмами, які відрізняються за змістом. Попри це, найбільш імовірно, що ДПА для 9-х класів проводитимуть у форматі комп'ютерного тестування. Результати будуть доступні як учням, так і вчителям.

Школярі на уроці
Школярі на уроці

"Зрозуміло, що проведення ДПА–9 на комп’ютерній основі пов’язане з багатьма проблемами: від якості техніки в закладах до дотримання академічної доброчесності під час проведення тестувань. Процес імплементації нової моделі ДПА–9 буде тривалим і багаторічним”, – пояснили в УЦОЯО.

Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вже розпочали підготовку до створення нової моделі оцінювання знань учнів 9-х класів. Вони планують перевіряти не тільки мовно-літературні та математичні навички, а й знання з громадянської освіти, історії, іноземних мов та природничих наук.

Нагадаємо, відключення світла доб'ють навчальну систему в Україні: онлайн "кульгає" вже зараз

Раніше ми писали про те, що чи навчатимуться діти по суботах і без канікул: що відомо про навчальний рік 2024/25

Крім того, Знай.ua повідомляв, батькам доведеться нелегко: МОН озвучив суворі правила для очного навчання