Пророцтва не складені в один цілісний текст, проте, за інформацією від дослідників, усі ці слова пов'язують падіння країн та царів із рухом Місяця та місячними затемненнями. Вчені прочитали на глиняних табличках, які були знайдені в Іраку понад 100 років тому, такі слова: "Паде велика армія".

Схоже, що у тексті, якому понад 4 тисячі років, було зашифровано пророцтво для світу.

Про те, що вдалося прочитати вченим на стародавньому артефакті, розповіла Вікторія Гнатюк у новому огляді, доступному для перегляду в YouTube.

Глиняні таблички із Месопотамії, фото: Associated Press
Глиняні таблички із Месопотамії, фото: Associated Press

Цьому тексту вже 4000 років досі ніхто не міг збагнути, що там написано. Він розміщений на чотирьох глиняних табличках, знайдених в Іраку понад 100 років тому, текст написаний клинописом – мовою писемності, яку використовували на стародавньому Близькому Сході.

Популярні новини зараз
Вже з 1 жовтня: українцям радять поквапитися із "теплими" субсидіями, інакше - квартира замерзне Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні ТЦК забирають документи: як діяти Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

За словами експертів, текст пророцтв пов'язує падіння держав і царів із рухом Місяця та місячними затемненнями. Крім того, як пише видання Mirror, у ньому розкриваються прикмети смерті та руйнувань.

Дослідження, опубліковане в Journal of Cuneiform studies, показує, що таблички, які є частиною колекції Британського музею, демонструють "найстаріші приклади збірок прийме про будь-коли виявлені місячні затемнення".

Глиняні таблички із Месопотамії, фото: Associated Press
Глиняні таблички із Месопотамії, фото: Associated Press

Які пророцтва були в тексті

Ось що розшифрували в одній із прикмет: "Затеміння затьмарюється від свого центру одночасно [і] прояснюється одночасно: помре цар, знищення Елама". Це стосується цивілізації, яка існувала на території сучасного Ірану.

Інше пророцтво говорило, що "на землю нападе рій сарани", а також "загине худоба" і "паде велика армія". В іншій прикметі йшлося про те, що регіони Субарту і Аккад зіткнуться з руйнуванням, якщо "затемнення почнеться на півдні, а потім проясниться". Мор, смертельна хвороба, що містить бубонну чуму, спричинить хаос, якщо буде "затемнення у вечірню варту".

Сонячне затемнення, скріншот: YouTube
Сонячне затемнення, скріншот: YouTube

"Витоки деяких прикмет, можливо, криються в реальному досвіді - спостереженні провісника, за яким була катастрофа. Більшість прикмет, ймовірно, були визначені за допомогою теоретичної системи, яка пов'язувала характеристики затемнення з різними прикметами", - кажуть дослідники.

Припускають, що таблички, мабуть, були написані за часів Вавилонської імперії, що існувала приблизно з 1890 до н. до 224 року зв. Експерти Джордж і Танігучі кажуть, що люди того часу вірили, що "події в небі були закодованими знаками, розміщеними там богами як попередження про майбутні перспективи тих, хто живе на землі".

"Ті, хто радив цареві, спостерігали за нічним небом і звіряли свої спостереження з академічним корпусом текстів про небесні явища", – кажуть дослідники.

Як уникали "небесної кари"

Наступна перевірка прикмет здійснювалася за допомогою процесу, відомого як "екстиспіція". За словами Джорджа та Танігучі, він містить огляд нутрощів тварин, щоб "визначити, чи загрожує королю реальна небезпека".

Згодом люди могли спробувати виконати ритуали, щоб уникнути поганої прикмети, що насувається.

Стародавні цивілізації були вправними в передбаченні затемнень і подбали про те, щоб "призначити запасних царів, які б прийняли на себе основний тягар божого гніву". Справжній цар залишався неушкодженим, а безперервність державної політики гарантувалася. Бідолаху, якого призначили замість царя, вбивали. Таким чином, прикмета завжди була правильною.

Глиняні таблички із Месопотамії, фото: Associated Press
Глиняні таблички із Месопотамії, фото: Associated Press

Свідоцтво про руйнівну комету

Дослідники вважають, що тут збереглися свідчення зіткнення рою фрагментів комети із Землею майже 13 000 років тому. Вважається, що удар комети викликав міні-льодовиковий період, який знищив багато видів великих тварин.

Також вважається, що удар міг спровокувати зміни в способі життя людей того часу і призвести до землеробства і стати поштовхом до зародження цивілізації в Західній Азії. Експерти вважають, що руйнування, спричинене кометою, змусило давніх людей перейти до створення постійних поселень.

Нагадаємо, квіти, часник та посуд: які обереги досі захищають українців від злих духів.

Раніше повідомлялося, росіяни озвіріють після Курська: екстрасенс пояснила, коли чекати на масований обстріл.

Також, "Настав час молитися": відома ясновидця зробила передбачення, які почали збуватися.