Соціальні виплати для пенсіонерів, людей з інвалідністю, а також інших категорій громадян - це одна з головних тем, які гостро обговорюються в останній рік в Україні.

Читайте Знай в Google News!

Незважаючи на пандемію та "коронакризу" - виплати продовжуються. Інше питання в тому, яким чином вони можуть змінитися. Також журналісти дізналися про те, з чим стикаються в Україні люди з інвалідністю та пенсіонери.

Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook
Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook

Про це стало відомо завдяки інформації з нового випуску газети "Пенсійний кур'єр", анонс якого було опубліковано в мережі Facebook.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Пенсіонерка, фото: sputnik.kg
Пенсіонерка, фото: sputnik.kg

Життя людей з інвалідністю в Україні та соціальні стандарти

Так, Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, представляючи перше загальнонаціональне дослідження на тему "Думки, погляди і ставлення українців до безбар'єрності в суспільстві", розповів, що на думку понад 60% респондентів, в суспільстві найчастіше з бар'єрами стикаються безхатченки та люди з інвалідністю.

"Українці вважають, що більше стикаються з бар'єрами в суспільстві такі групи як бездомні - 64%, 58% вважають, що люди з інвалідністю, 57% - що колишні ув'язнені, 47% - люди у віці 55 років і старше, 34% - люди, які мають особливі риси в зовнішності або поведінці і 21% - представники ЛГБТ-спільнот. Ми не опитували додатково представників ЛГБТ-спільнот, я думаю, що серед них набагато більше людей, які мають проблеми, але щодо людей з інвалідністю, то треба сказати, що населення в цілому досить адекватно розуміє їхні проблеми, тому що серед людей з інвалідністю близько 70% говорять про те, що вони стикаються з бар'єрами в суспільстві", - зазначив Паніотто.

Пільги для інвалідів: джерело: YouTube
Пільги для інвалідів: джерело: YouTube

Як призначаються пенсії громадянам з інвалідністю

Також у виданні пояснили питання призначення пенсії особам з інвалідністю. Відповідно до статті 32 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особи, яким встановлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності за наявності на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією передбаченого цією статтею страхового стажу. Тривалість необхідного страхового стажу залежить від встановленої групи інвалідності та віку, в якому встановлено інвалідність.

Пенсія по інвалідності III групи призначається в розмірі 50% пенсії за віком, нарахованої відповідно до статей 27 і 28 Закону 1058. Непрацюючим особам з інвалідністю III групи у разі доцільності та за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 цього Закону (35 років для чоловіків та 30 років для жінок) призначається пенсія по інвалідності у розмірі 100% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 та 28 цього Закону.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, липові колектори залишили дніпрянина без коліс: "ні грошей, ні машини".

Як повідомляв Знай.uа, тернополянин знайшов "золоте" хобі на пенсії і заробив півтора мільйона, головне - бажання.

Знай.uа писав, маленька українка зворушила добрим вчинком, до сліз: "Бабуся, що ви хочете купити?".