Державна компанія "Енергоатом" та підприємства відновлюваної енергетики отримали окремі джерела погашення накопичених перед ними боргів, що допоможе подолати кризу неплатежів на ринку електроенергії.

Про це написала народний депутат Людмила Буймістер у Facebook., пише РБК.

За її словами, криза неплатежів на ринку електроенергії може бути вирішена вже найближчим часом, оскільки 22 січня нардепи зареєстрували законопроєкт №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатому" на суму 7,3 млрд грн.

"Йому, як і виробникам ВДЕ, "Гарантований покупець" винен багато грошей. Питання боргів ДП "Гарантований Покупець" вже перезріло і потребує негайного вирішення", - написала Буймістер.

Вона нагадала, що останні тижні спостерігалась ситуація, коли з використанням Кабміну та НКРЕКП, цільові кредитні кошти для зеленої енергетики намагалися нашвидкоруч розподілити ще й на "Енергоатом".

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Нардеп також додала, що нардепи хочуть уникнути не цільового та незаконного розподілу коштів в "зеленій" енергетиці, тому запропонували визначити окремі джерела погашення боргів для кожного напрямку енергетики.

"Для інвесторів у ВДЕ - це кредити держбанків, для "Енергоатому" - держоблігації", - пояснила нардеп.

Нагадаємо, уряд у грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої "енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року.

Водночас НКРЕКП вирішило затвердити постанову, яка заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.

16 грудня НКРЕКП відправило "Гарантованому покупцю" настанову з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії "Енергоатом".

На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ та стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови та зобов'язання згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним ними в червні 2020 року.

При цьому ЄБРР, один з найбільших інвесторів в галузь ВДЕ в Україні, звернувся до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка з занепокоєнням, щодо невиконання українською владою зобов’язань про виплату боргів перед "зеленою" генерацією та закликав НКРЕКП використати залучені у держбанків кредити лише на оплату "зеленої" енергії, інакше країна втратить інвестиції банку та інших інвесторів.