Не секрет, що іноземний бізнес не надто охоче інвестує в Україну. І справа не тільки в тому, що правила тут надто суворі, але і в тому, що вони постійно змінюються, до того ж неофіційні правила бувають набагато важливіші офіційних.

Чи можуть стояти за цим олігархи, які бояться приходу конкурентів на український ринок? Видатний економіст Олександр Охріменко в ефірі програми «Що було далі» висловлює дещо іншу точку зору:

«Справа не стільки в олігархах, скільки в «місцевих царьках». Олігархам це не дуже цікаво. Олігархи – це великий бізнес. Вони конкурують з іншим великим бізнесом, грають на високому рівні».

Він нагадав, що, наприклад, Туреччина сильна середнім бізнесом. А у нас все інакше. Часом великий закордонний бізнес справді інвестує в Україну, наприклад, Coca-Cola. Але є і компанії менші, які теж виробляють безалкогольні напої та продають свій товар у Польщі та Словаччині. За логікою, їм було б зручно випускати свою продукцію тут, в Україні. Але заважає середня ланка – ті самі «царьки».

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Потрібно зробити тут європейський стандарт, європейські правила, навіть якщо це не подобається місцевим «царькам». А їм це дійсно не подобається. Адже у нас, щоб щось зробити, потрібна маса папірців. Слід влаштувати інакше: ти спершу щось робиш, а після повідомляєш про це владі. Місцева влада не повинна втручатися в бізнес – нехай займається своєю роботою», - говорить експерт.

Єдина проблема – якщо бізнес не платить податки. Але якщо він платить, якщо створює робочі місця – місцева влада не повинна вказувати, що і як йому робити.

На деяких територіях України закордонний бізнес вже зараз щось відкриває і щось робить. Але є й інші місця, де влада готова навіть знищити своє, аби не пустити туди когось зі сторони.

Раніше Знай.ua називав ще одну причину нестачі інвестицій.

Також економічний експерт закликав державу знизити податкове навантаження на бізнес.