Нинішня влада повинна залишити малий бізнес у спокої. Про це в ефірі телеканалу ZIK заявив народний депутат України, член Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко, коментуючи протести представників малого бізнесу проти тотальної фіскалізації їх діяльності.

«Для того, щоб в умовах карантину врятувати український малий бізнес, повинна працювати вся система влади. Втім, ті ж ФОПи кажуть владі: найкраща допомога від держави - просто залиште нас у спокої! Не треба допомагати і нічого покращувати, тому що кожне таке "поліпшення" призводить до того, що малому бізнесу стає працювати все складніше. На що я постійно звертаю увагу моїх колег по фінансовому комітету ВР», - заявив Ніколаєнко.

Народний депутат нагадав, що виступав категорично проти прийнятих раніше законів про тотальну фіскалізацію малого бізнесу, і зараз пропонує законодавчі ініціативи, спрямовані на поліпшення умов ведення бізнесу фізособами-підприємцями.

"Я є співавтором законопроекту 3853-2, який разом з проектом 3853-1 скасовує найбільш одіозні норми щодо фіскалізації діяльності ФОП. На необхідності прийняття цих законопроектів якраз і наполягає малий бізнес", - акцентував Андрій Ніколаєнко.

За його словами, влада, замість того, що індексувати основні показники і стандарти діяльності ФОП адекватно зрушенням, які відбулися в економіці під дією коронакризису, починає вводити якісь «інноваційні», ніде в світі незастосовні в подібних ситуаціях практики, той же кеш-бек, наприклад.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

«Я кажу ініціаторам таких нововведень-не з того починаєте, адже держава втрачає набагато більше на податкових скрутках, на контрабанді, яка досі не зупинена. Але влада вважає, що найбільші злочинці - це ФОП, самозайняті люди. Вважаю, що така поведінка влади неприйнятна. І розумію, чому так відбувається: підтримка підприємництва не є одним з основних завдань українського Мінекономіки, на відміну від тієї ж Польщі, де такі завдання стоять перед кожним департаментом і відділом аналогічного Міністерства. А загальна проблема цього складу українського уряду - у відсутності стратегії розвитку країни. Навіть затвердженої програми діяльності у цього Кабміну немає", - нагадав Ніколаєнко.

Депутат вважає, що протести ФОП –закономірні, і до них можуть приєднатися ще й представники ІТ-сектору.

"Нинішні протести підприємців були прогнозовані. І зараз до них можуть додатися ще й протести представників ІТ-сектору, яким теж можуть змінити умови оподаткування. Я впевнений у тому, що, коли більшість у Раді прийме нові податкові правила для ІТ-шників, їх зможуть почути навіть швидше, ніж підприємців, які протестують на вулицях. Просто тому що ІТ-галузь влаштує гучний «хайп» в Інтернеті, на який орієнтується влада», - резюмував Андрій Ніколаєнко.