У період загальної мобілізації українцям активно вручають повістки та запрошують до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, але є декілька вагомих причин для неявки. Адвокат відповів, чи є статус ВПО однією з них.

Крім того, що у внутрішньо переміщені особи мають стати на військовий облік за новим місцем проживання протягом 7 днів з дати приїзду, вони також зобов'язані з'явитися до ТЦК після вручення повістки. Адвокат Андрій Карпенко пояснив, що цей статус не звільняє людину від запрошення.

Статус ВПО, фото dnipro.tv
Статус ВПО, фото dnipro.tv

Українцям також нагадали, що є лише дві поважні причини, через які чоловік може не прибути до призовного пункту за повісткою – це смерть близького родича або близького родича дружини, а також хвороба.

Однак про це потрібно обов'язково повідомляти, щоб людині могли призначити нову дату для явки у військкомат.

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

"Згідно ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у зазначений пункт та строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини", - додав адвокат.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

На призовників, які проігнорували запрошення до ТЦК, чекає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, а при повторному врученні повістки розмір суми збільшується до 5100 гривень. Кримінальне покарання загрожує, якщо людина пройшла медкомісію, але не з'явилася у військкомат.

Нагадаємо, кого з українців мобілізують насамперед: у ТЦК назвали найцінніші навички