Деякі категорії українців мають право на відстрочку від служби під час загальної мобілізації. Зокрема, підприємства можуть бронювати своїх працівників.

Однак період воєнного стану передбачає заборону на виїзд за кордон чоловікам призовного віку. Фахівці "Право на захист" пояснили, чи це правило стосується заброньованих працівників.

Робота в офісі, фото rbc
Робота в офісі, фото rbc

Так, посадові особи, заброньовані працівники та представники суб'єктів господарювання можуть виїжджати за межі країни, якщо мають відповідні рішення про службові відрядження. Про це йдеться у пункті 2-14 Правил перетину державного кордону громадянами України.

Виїхати можуть заброньовані урядовці, народні депутати, депутати місцевих рад, судді, прокурори, державні службовці та інші категорії громадян.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

Однак таким особам обов'язково потрібно надати документи про те, що вони заброньовані:

  • посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку
  • витяг з Наказу Міністерства економіки України у порядку, визначеному Постановою КМУ № 194
  • документи, що засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи на відрядження. Це може бути витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби

"Заброньовані особи мають право на виїзд за кордон у відрядження за наявності вищезазначених документів. Тобто, перетин кордону має бути пов'язаний із роботою, а саме - відрядженням. Отже, виїжджати з власних потреб таким особам заборонено", - розповіли українцям.

Нагадаємо, зняття та виключення з військового обліку: у чому різниця і кого з українців не випустять за кордон