Кабінет міністрів України ухвалив рішення повернутися до тих норм вступу в права наслідування, які діяли до воєнного стану. Важливо знати, що нові правила набудуть чинності з понеділка, 19 червня.

Про це стало відомо завдяки ухвалі українського уряду №469.

Скрін, відео YouTube ЦНАП
Скрін, відео YouTube ЦНАП

Згадана постанова Кабміну була прийнята 9 травня 2023 року і набуде чинності за місяць з дня офіційного опублікування документа. А опублікована ухвала була 18 травня 2023 року в газеті "Урядовий кур'єр".

джерело: Координаційний центр з надання правової допомоги
джерело: Координаційний центр з надання правової допомоги

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Цей нормативний акт скасовує одне із положень постанови Кабміну від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах військового стану", що дозволяло вирішувати всі питання, пов'язані з успадкуванням, протягом десяти місяців. Тепер цей термін знову становитиме шість місяців.

У зв'язку з військовим становищем останнє місце проживання померлого немає значення. Українці мають право звернутися до будь-якого нотаріуса, який працює на підконтрольній Україні території.

Нотаріус, скріншот: YouTube
Нотаріус, скріншот: YouTube

Спадкування може відбуватися за заповітом або за законом, якщо заповіт не було складено.

Що не можна отримати у спадок

- особисті немайнові права (наприклад, авторство на книгу чи комп'ютерну програму);

- право на відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я;

- право на аліменти, пенсію, допомогу або інші подібні виплати;

- право на участь у юридичних особах та право членства у громадських організаціях, політичних партіях.

Права родичів зниклих безвісти

За офіційними даними, в Україні близько 23 тисяч людей вважаються зниклими безвісти внаслідок військових дій. Їхні родичі мають право на пенсію за втратою годувальника. Однак для цього потрібно взяти витяг з Єдиного реєстру осіб, які зникли безвісти.

Як пояснили в МВС, витяг з Єдиного реєстру надають представники Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ.

Для того, щоб отримати документ, потрібно звернутися до МВС із запитом та копіями документів, що підтверджують особу та ступінь спорідненості із зниклим громадянином. Відповідний запит потрібно надсилати: поштою на адресу м. Київ, вул. Богомольця, 10, МВС; на е-скриню pgmia@mvs.gov.ua.

Нагадаємо, не дайте шахраям обвести вас навколо пальця: пункти, які обов'язково повинні бути в договорі оренди.

Раніше повідомлялося, що українка поділилася розчаруванням після візиту до Ощадбанку: "Категорично відмовили".

Також, українцям замінять паспорти: що хочуть виправити.