Деякі категорії українців призовного віку під час воєнного стану мають відстрочку від мобілізації, зокрема студенти та працівники сфери освіти.

Верховна Рада ухвалила закони про продовження військового стану та загальну мобілізацію в Україні до 18 серпня 2023 року, проте навіть за таких умов викладачів призвати на військову службу не можуть. Це сказано у статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Студенти. Фото: Youtube
Студенти. Фото: Youtube

Хто не підлягає мобілізації:

  • Наукові та науково-педагогічні працівники вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти.
  • Одержувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній або дуальній формі здобуття освіти.

Також ухвалений закон №7272 передбачає те, що мобілізувати не можуть учнів та викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на рівні зі студентами та викладачами професійної вищої та вищої освіти.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

Це означає, що студенти училищ, які проходять навчання на денній чи дуальній формі, а також викладачі можуть не боятися мобілізації. Однак за умови, що училище є їх основним місцем роботи, а їхня ставка становить не менше 0,75.

Нагадаємо, чи мають право ВПО не з'явитися до ТЦК після вручення повістки: адвокат "розжував" важливі моменти