В Україні не всі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років підлягають мобілізації, адже дехто вважається непридатним до військової служби або обмежено придатним.

Придатність до військової служби має право визначати лише військово-лікарська комісія під час медогляду військовозобов'язаного. Усього виділяють 3 категорії непридатності до мобілізації - обмежено придатні особи, непридатні до військової служби у мирний час, але обмежено придатні у час, і непридатні з винятком з військового обліку.
Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Проте, навіть маючи статус непридатності, чоловікам призовного віку можуть вручити повістку для явки до ТЦК та СП, повідомив адвокат Юрій Карпенко. Після цього їх відправляють на ВЛК, результати якої дійсні 12 місяців.

"Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, що пройшли її планово, незадовго до мобілізації. За цей період обставини могли змінитися і людина, яка визнана раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини відстрочки або навпаки", – пояснив він.

Це означає, що ТЦК мають право вручити нову повістку військовозобов'язаним зі статусом непридатності та запросити їх на повторне проходження комісії, проте її висновок можна оскаржити.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Нагадаємо, чи торкнеться мобілізація вчителів і студентів під час навчального року: що говорить закон

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

Раніше ми писали про те, що проходження ВЛК: адвокат розповів, з якими труднощами можуть зіткнутися українці

Як повідомляв Знай.ua, чи можна розірвати контракт із ЗСУ під час військового стану