В Україні триває загальна мобілізація та масова роздача повісток. Яка відповідальність передбачена за неявку до військкомату після отримання "запрошення", розповідає "Я і закон".

Після отримання повістки військовозобов'язаний може з'явитися у військкомат, якщо має цього серйозну підставу (хвороба, смерть когось із близьких). Якщо ж не з'явитися до ТЦК без поважної причини, то законодавством передбачено покарання, при чому як адміністративне, так і кримінальне.

Військкомат, скрін: Youtube
Військкомат, скрін: Youtube

Адміністративна відповідальність

Військовозобов'язаний українець, який уперше протягом року отримав повістку і вперше не з'явився до військкомату, може бути покараний штрафом від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів громадян - від 510 до 850 гривень.

Якщо військовозобов'язаний протягом року повторно не з'явився у військкомат і раніше був підданий адміністративному стягненню, то штраф становитиме вже від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 850 до 1700 гривень.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Черга у військкомат, скріншот: YouTube
Черга у військкомат, скріншот: YouTube

Експерти наголошують, що в період воєнного стану штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень може бути застосований і в тому випадку, якщо особа вперше проігнорувала повістку.

Кримінальна відповідальність

Три неявки на порядку денному можуть обернутися для порушника реальним терміном.

"За неявку до військкомату з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на заклик із числа резервістів у особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років", - йдеться у повідомленні.

Раніше портал Знай повідомляв, в Україні планують звільнити від мобілізації дві категорії чоловіків: які умови озвучили.

Також наш портал інформував, право на відстрочку від мобілізації для тих, хто доглядає родич: про які нюанси потрібно знати.

Крім того, ми писали, чоловіки зможуть отримати відстрочку лише за однієї умови: пояснює адвокат.