Правила проведення мобілізації передбачають, що ТЦК можуть вручати повістки чоловікам лише особисто в руки та під підпис, але як вчинити у разі, якщо запрошення до військкомату отримала людина, яка перебуває за кордоном?

На це запитання відповів адвокат Андрій Межирицький. Як відомо, за ігнорування повістки українців можуть притягнути до адміністративної відповідальності, проте це неможливо за відсутності особи, щодо якої складено протокол. Це є порушення прав людини.

Видача повістки, скріншот: YouTube
Видача повістки, скріншот: YouTube

"Про будь-яку кримінальну відповідальність у цьому випадку не може бути мови, адже вона настає не за систематичні адміністративні правопорушення, а за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації", - додав адвокат.

Також українцям пояснили, що передача повістки разом із викликом у справі про адміністративне правопорушення не передбачена згідно із законом. Однак на сьогоднішній день такі особи можуть отримати реальний адміністративний штраф.

Популярні новини зараз
ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими
Показати ще

"Захистити свої права в цьому випадку можливо навіть з-за кордону, адже суди скасовують постанови за статтею 210-1 КУпАП, якщо ТЦК не доведе належного вручення особі повістки та її присутності під час складання адміністративного протоколу. Але буде потрібна допомога адвоката, який отримає копію постанови про накладення штрафу у виконавчій службі та здійснить її судове оскарження", - підказав Межирицький.

суд,фото: google
суд,фото: google

Нагадаємо, як ТЦК порушують закон під час мобілізації і яким чином українці можуть себе захистити: роз'яснення адвоката