В Україні триває загальна мобілізація та вручення повісток у громадських місцях. У деяких випадках військовозобов'язаним не просто вручають "запрошення" у військкомат, а й вирішують одразу його туди доставити, навіть проти волі. Що робити у такій ситуації, пояснив адвокат Ростислав Кравець.

Правозахисник зазначає, що при зустрічі зі співробітниками ТЦК у жодному разі не можна застосовувати фізичну силу, адже це може закінчитися плачевно. Наприклад, людину можуть притягнути до відповідальності за напад.

Вручення повістки, скріншот із відео
Вручення повістки, скріншот із відео

Якщо співробітники ТЦК примусово відвозять військовозобов'язаного до центру комплектування, то в такому разі потрібно звертатися до поліцейських із вимогою захистити його права. Адвокат наголошує, що неявка до ТЦК без попереднього вручення повістки не є правопорушенням.

"Привезли в центр комплектування - раджу вимагати надання вам безкоштовного адвоката і щоб вам викликали поліцію і повідомили підстави вашого затримання. Жодних документів підписувати не потрібно. Жодних військово-лікарських комісій проходити не потрібно, поки вам не повідомлять письмово, на якій підставі вас утримують у ТЦК”, - зазначив Ростислав Кравець.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Адвокат наголошує, що в жодному разі не можна пропонувати співробітникам ТЦК хабарі або всерйоз реагувати на їхні погрози. За першої ж нагоди потрібно зв'язатися з рідними, друзями чи знайомими, щоб ті пішли до суду району, де розташований ТЦК та подали заяву за 206-ю статтею.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, як ТЦК порушують закон під час мобілізації та яким чином українці можуть себе захистити: роз'яснення адвоката.

Також наш портал інформував мобілізацію в Україні: що буде, якщо кілька разів проігнорувати повістку.

Крім того, ми писали, все має бути за законом: коли повістка вважається врученою належним чином – важливе нагадування.