У період загальної мобілізації деякі українці мають право на відстрочку, але щоб її отримати необхідно з'явитися до ТЦК та надати докази або пройти ВЛК, якщо йдеться про стан здоров'я. Чи це варто робити особам з інвалідністю, розповів юрист Богдан Пересада.

Юрист підкреслив, що згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" люди з інвалідністю ІІІ групи не підлягають мобілізації, але можуть вирушити служити за власним бажанням.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Навіть людині з інвалідністю доведеться довести право на відстрочку. Зробити це можна як особисто з'явившись у ТЦК з необхідними документами, і відправити їх цінним листом з описом вкладення поштою.

Водночас юрист зазначає, що чоловіків з ІІІ групою інвалідності навряд чи очікують потурання з боку співробітників ТЦК і їм все одно доведеться проходити ВЛК.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Мобілізація 2023: Фото: Youtube
Мобілізація 2023: Фото: Youtube

"ТЦК не захоче оформляти Вам відстрочку без проходження ВЛК, це їхня позиція. Тобто, поки не пройдете ВЛК, відстрочку не оформлять. Таким чином, оформити відстрочку без візиту до ТЦК і проходження ВЛК не вийде", - заявив Богдан Пересада.

Правозахисник додав, що відсутність оформленої відстрочки в особи з інвалідністю не означає, що його можуть мобілізувати. Оформляти цей документ можна за власним бажанням.

Раніше портал Знай повідомляв, працівникам водоканалу вручили повістки на місці аварії: у ТЦК заявили, що у них "свої плани".

Також наш портал інформував, все має бути за законом: коли повістка вважається врученим належним чином – важливе нагадування.

Крім того, ми писали право на відстрочку від мобілізації для тих, хто доглядає за родичем: про які нюанси потрібно знати.