В Україні продовжено воєнний стан та мобілізацію, тож усі військовозобов'язані призивного віку, які отримали повістку, мають з'явитися до військкомату у зазначений у ній час.

Однак, далеко не всім відомо, яке покарання може настати, якщо з'явитись до ТЦК та СП пізніше зазначеного часу.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Про це йдеться у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

За неявку до військкомату та ухилення від мобілізації передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність:

  • адміністративна відповідальність настає у разі неявки по повістці до військкомату для уточнення даних та передбачає штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 гривень (за повторну неявку нараховується штраф до 5 100 гривень);
  • кримінальна відповідальність настає у випадку, якщо чоловік вже пройшов військово-лікарську комісію, але після цього проігнорував мобілізаційне розпорядження, та передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

Однак, запізнення (неявка у встановлений термін) за наявності факту відвідування ТЦК найближчим часом не є правопорушенням.

Виходить, що у разі, якщо призовник все ж таки відвідає ТЦК, але із запізненням на кілька днів, він не понесе жодної відповідальності.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Це пояснюється тим, що в таких діях відсутнє ігнорування виклику до військкомату та ухилення від мобілізації, а відповідальність передбачена лише за повне ігнорування вимог законодавства.

Отже, якщо вам не вдалося з'явитися у військкомат в зазначений у повістці час, для того щоб уникнути покарання, вам необхідно з'явитись туди у найближчий зручний час.

Нагадаємо, чоловіки зможуть отримати відстрочку лише за однієї умови: пояснює адвокат

Як повідомляв "Знай.ua", "Я тобі зараз ногу зламаю": на Хмельниччині воєнкоми з погрозами вдерлися до оселі місцевого мешканця

Також Знай.ua писав, які документи дають підстави для відстрочки від армії: важливо знати перелік