В Україні проведуть масові перевірки військкоматів через публічні скандали, коли їхні працівники порушували закон і навіть заробляли собі на безбідну старість.

За перевірку взялася комісія під керівництвом першого заступника міністра оборони України, генерала Олександра Павлюка, а також НАЗК. Аналізуватимуть все - від способу життя військкомів, до їхніх родичів та майна.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

У той же час, весь процес перевірки майже ніяк не вплине на мобілізацію, повідомив адвокат юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS Микола Максимов. Це означає, що українцям так само вручатимуть повістки та закликатимуть на службу.

"Перевірки військкоматів несуттєво затримають процес мобілізації. Обшук може тривати до півтори доби, у цей час ТЦК не працюватиме. Обшукувати одночасно 80% військкоматів не вийде. Керівника ТЦК можуть викликати на допит, відкрити кримінальне провадження, але система не зупиниться", - сказав він.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Один із найгучніших корупційних скандалів пов'язаний із колишнім головою Одеського ТЦК Євгеном Борисовим, який привласнив 188 млн гривень за час мобілізації.

Євген Борисов. Фото: odessamedia
Євген Борисов. Фото: odessamedia

Нещодавно його затримали, але юристи попереджають, що притягнути військових до відповідальності нелегко, тому що їх усуває від служби військове командування, яке зараз менше за інших зацікавлене у будь-яких потрясіннях, зазначив Микола Максимов.

"Діє і презумпція невинуватості. Можна говорити багато про Борисова, але вироку суду немає, його не можна звинувачувати. Так і з іншими — це роки судових розглядів. Слідство може тривати, а людина — залишатися на посаді й отримувати зарплату. Голови ТЦК можуть бути на хорошому рахунку в командування за хороше виконання мобілізаційних планів", - пояснив адвокат.

Нагадаємо, деяким військовим дозволили звільнитися зі служби у ЗСУ: кому саме і на якій підставі