Чимало українських чоловіків "воюють" за свободу країни за кордоном, часто навіть бравують цим. Звичайно, народ хоче домогтися справедливості по відношенню до втікачів-ухилянтів. Про те, чи понесуть вони відповідальність, розповів адвокат ЮФ Gracers Станіслав Польовий.

Згідно з постановою Кабміну, всі консульства за кордоном мають вести облік військовозобов'язаних, інформувати українців про призов та сприяти їх поверненню додому.

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

Також згідно із законом українські чоловіки зобов'язані перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України. Крім того, вони мають протягом семи днів з дня прибуття з'явитися з паспортом та військово-обліковими документами до посольства, щоб стати на військовий облік.

Проте конкретного механізму, яким можна було покарати таких чоловіків, немає. Консульства також не мають права вручати повістки або примусово депортувати таких громадян, адже виїзд за межі країни до війни або під час війни не є злочином.

Популярні новини зараз
На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Біженці, фото zakordon.24tv
Біженці, фото zakordon.24tv

Єдині проблеми, з якими можуть зіткнутися втікачі – це працевлаштування та отримання тимчасового захисту. На це вони повинні мати підстави, а таких немає при незаконному перетині кордону.

Коли чоловіки повернуться, їх можуть притягнути до кримінальної та адміністративної відповідальності. У першому випадку, якщо йдеться про ухилення від мобілізації, загрожує від 3 до 5 років. За пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди посадовцю можна отримати штраф або позбавлення волі. Якщо людина підробила документи або збувала їх - штраф, арешт або обмеження волі.

Адміністративна відповідальність за неявку до ТЦК передбачає до 8500 гривень штрафу, а за спробу незаконного перетину кордону – 3400-8500 гривень, або ж адміністративним арештом.

Нагадаємо, чи можна заповнювати повістку відразу при видачі: відповідь адвоката вас здивує

Раніше ми писали про те, що представник ТЦК бив громадянського в живіт, доки напарники тримали за руки

Як повідомляв Знай.ua, воєнкомів-олігархів стане менше: ким замінять мажорів із ТЦК