Нещодавно, на Одещині прогримів гучний скандал, коли суспільство дізналося про те, що ВЛК визнало придатним до служби 29-річного Бориса Глушака, який мав психічні розлади та епілепсію. Хлопець помер від приступу епілепсії після прибуття до військової частини на Миколаївщині.

Хлопець, який помер від епілепсії у військовій частині. Фото скріншот TikTok
Хлопець, який помер від епілепсії у військовій частині. Фото скріншот TikTok

Відомий український журналіст, редактор порталу "Хвиля" Юрій Романенко повідомив нові деталі жахливої трагедії, ссилаючись на інформацію, яку опублікував громадський активіст Павло Паламарчук.

Про це у себе в Telegram-каналі пише Юрій Романенко.

Юрій розповів про чиновників, які зав'язали схему з корпуційною складовою, та "за гроші посписували з військового обліку купу придатних блатних бугаїв, - але мобілізували бідну людину з психічними вадами".

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Юрій Романенко
Юрій Романенко

"Колонтай Ірина Костянтинівна - так, за інформацією із чотирьох джерел, включно з офіційними, звати "лікаря"-психіатра Ширяївської районної лікарні, що визнала когнітивно не здатного чоловіка придатним до військової служби. І днями терміново прибирала усі записи в медичній документації, щоби приховати свій злочин. Що за сумісництвом, сюрприз, є головою місцевої Ширяївської мобілізаційної ВЛК!"- пише журналіст.

Далі пряма промова активіста Павла Паламарчука:

"Джерела повідомляють, що у листі огляду ВЛК Колонтай розписалася за себе, як психіатр-нарколог, і ще за невропатолога, що перебуває в відпустці.

Взагалі, поточним повальним методом "ВЛК за 10 хвилин", покійного Бориса оглядали ще медсестра ЛОР і медсестра-окуліст, а потім Бориса повезли у Березовський районний ТЦК.
Де, також кажуть, Бориса змусили підписати заяву, що він добровільно згодний на військову службу попри його стан здоров'я.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Місцеві жителі, обурені беззаконням, пишуть, що пани Колонтай, Стахов, Гроховецький, Гаврілов та інші за гроші посписували з військового обліку купу придатних блатних бугаїв, - але мобілізували бідну людину з психічними вадами.

Також, матері покійного Бориса сьогодні почали надходити погрози, тому родичами заяву ще не написано".

Активіст зазначає, що прокуратурою було відкрито кримінальне провадження за фактом смерті мешканця смт. Ширяєво Одеської області, який був призваний по мобілізації з вадами здоров’я.

Юрій Романенко
Юрій Романенко

Юрій Романенко пояснює, що для того щоб в майбутньому запобігти таким ситуаціям, необхідно вкорінь змінювати підхід процедури ВЛК- "хоча би до норм "спрощеної ВЛК", врегульованої відомими внутрішніми документами".

"Я особисто знаю випадки мобілізації і визнання придатними на Одещині осіб з активною формою туберкульозу, маніфестною онкологією, СНІДом (глибинною ВІЛ-інфекцією), без верхньої щелепи (мав право на відстрочку), із нирковою недостатністю тощо." - обурюється Романенко.

Він зазначає, що такі чоловіки не будуть нести жодної користі у боротьбі із ворогом, і у кращому випадку будуть потім постійно лікуватися по шпиталям та бути баластом у резервних ротах.

Нагадаємо, "Тюнінг на крові": чому Україна ризикує програти у війні проти окупантів.

Раніше повідомлялося, "Не полегшуйте тварям завдання": як росіяни шукають цілі для обстрілів через соцмережі.

Також, поки всі бояться катастрофи на ЗАЕС, персонал Рівненської АЕС затарився пивком на 20 тис грн.