Під час призову в лавах ЗСУ можуть опинитися люди, які зовсім непридатні для служби. Зокрема, на війну забирають громадян із реальними групами інвалідності. Правозахисниця розповіла, чи дадуть звільнення, якщо така особа має відповідну довідку.

Такої підстави, як наявність інвалідності для звільнення із ЗСУ, не існує. Про це заявила правозахисниця, співзасновниця та голова "Правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" Любов Галан в етері "Громадського радіо".

Вона зазначила, що проблема дуже гостра і багато людей задають питання, як людина з інвалідністю може служити.

Особи з інвалідністю, кадр з відео
Особи з інвалідністю, кадр з відео

Однак навіть довідка про інвалідність, яка видалася після проведення медико-соціальної експертизи (МСЕК) чи військово-лікарської комісії, не може бути підставою для звільнення, якщо людина вже служить.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

"Механізму звільнення людей помилково чи злочинно-помилково мобілізованих немає. Вони застрягають, і навіть були законодавчі пропозиції щодо змін у механізмі, поки вони не були розглянуті. Рішення про придатність приймаються не зовсім відповідно навіть до чинного наказу про ВЛК", - сказала Любов Галан.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Нагадаємо, за неявку в ТЦК обіцяють відключити гарячу воду і газ: українці почали отримувати погрози

Раніше ми писали про те, що "Втратив його номер телефону": на Волині чоловік здивував причиною, через яку не з'явився у військкомат

Як повідомляв Знай.ua, якщо двірники почнуть вручати повістки: адвокат попередив про серйозні наслідки для чоловіків