В Україні триває війна та загальна мобілізація. В цей період усі військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістки. Щоб виконати плани, працівники військкоматів вигадують різні хитрощі, якими намагаються призвати до лав ЗСУ тих, хто за законом має відстрочку.

Мобілзація. Фото: Youtube
Мобілзація. Фото: Youtube

Детальніше "Фокусу" про них розповіли адвокати Олег Леонтьєв та Микола Максимов.

"У людини на правій руці був тільки один великий палець. Лікар-ортопед, полковник медичної служби у військовому госпіталі в західному регіоні, дав висновок, що рука з одним пальцем функціонує, втрат працездатності немає, і людина повністю придатна до військової служби", — розповідає Леонтьєв.

Цей випадок показує, як ВЛК виносять рішення незважаючи на реальний стан здоров'я призовника.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Хитрощі військомів не обійшли аспірантів. Їх примушують показати документи, яких не існує, і коли призовник їх ненадає, вони відправляють його на проходження ВЛК.

"Уже є випадки серед моїх клієнтів, коли військкомати вимагали величезну кількість додаткових документів, які доводять право військовозобов'язаного на відстрочку. Наприклад, в аспіранта вимагали студентський квиток, хоча в аспірантів такого документа немає, а також письмові звіти про складання сесій. Якщо військовозобов'язаний не може пред'явити документи за запитом військкомату, його направляють на військово-лікарську комісію та після цього вручають мобілізаційне розпорядження, що нібито людина не встигла оформити відстрочку", — розповідає юрист Микола Максимов.

Мобілізація 2023: Фото: Youtube
Мобілізація 2023: Фото: Youtube

Юрист зазначає, що якщо депутати вирішатть посилити мобілізацію, то першими хто втратить право на відстрочку будуть студенти. Наприклад, почнуть призивати тих, хто здобуває другу або третю освіту після 30 років і вступав до навчальних закладів у 2022 році після введення воєнного стану.

"Перші категорії, хто потенційно могли б потрапити під законодавчі зміни, це студенти 40-45 років, які у 2022 році вирішили здобути другу або третю освіту", — каже Максимов.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, точно не варто вірити: адвокат перерахував найпопулярніші міфи про мобілізацію.

Також наш портал інформував, з військкомату одразу на фронт: кого з українців можуть без підготовки відправити на передову.

Крім того, ми повідомляли, юрист пояснив, коли порядок денний можна проігнорувати і не отримати за це штраф.