У 2022 році Міністерством оборони України було заключено ряд контрактів з польською компанією Alfa.

В контрактах говорилося про постачання різного виду зброї. Проте, фірмою зобов'язань виконано не було і до сьогодні. Станом на 2023 рік компанія заборгувала Міністерству Оборони України понад 3,5 мільярди гривень. В контрактах було указано про постачання бронежилетів, боєприпасів та іншої зброї, проте своє замовлення та не виконала. Таку інформацію повідомила УП.

Боєприпаси, фото: скріншот з відео
Боєприпаси, фото: скріншот з відео

Та, незважаючи на невиконання попередніх угод, Міністерство на початку 2023 року уклало з цією ж компанією ще ряд невигідних контрактів. В сукупності компанія заборгувала Україні 3, 5 мільярди гривень.

Польською фірмою було виведено мільярди гривень з України, а от умови договору виконані не були. Щонайменше відомо про 7 таких угод, які завдали збитків Україні. Частина з них оскаржуються на міжнародному рівні.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Перша угода з компанією була заключена у квітні 2022 року. Тоді мова йшла про шоломи, бронежилети та бронеплити. Ціна цього договору – 24, 5 мільйони євро зі 100% передплатою. Тоді всі бронежилети й плити були доставлені, хоч і не вчасно. Стосовно шоломів, то з 16 тисяч повернули 11 – виявилися непридатними. 5 тисяч пролежали на складах, але на баланс Збройних Сил прийняті так і не були.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Другою хвилею угод були угоди на постачання самохідних гаубиць, боєприпасів до нього, та ракет до "Граду" на суму 3.3 мільярди гривень. Гаубиці приїхали всі, але у незадовільному стані, а решта замовлення надійшла в невеликій кількості та з великим запізненням. Наразі МОУ намагається у постачальника відшкодувати компенсацію.

Робота гаубиці. ЗСУ. Фото: Facebook
Робота гаубиці. ЗСУ. Фото: Facebook

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, в одній зі шкіл спалахнув серйозний скандал через туалети - не краще, ніж у росіян

Раніше портал Знай інформував, "Дивний збіг" ціною у $30 млн: племінник нардепа Касая став постачальником курток для ЗСУ, заробивши "на гандболі"

Також, наш портал повідомляв, змушували кричати "Слава Україні": що стоїть за гучною історією про побиття українцями поляків