Раніше 21 вересня православні християни святкували Різдво Пресвятої Богородиці.

З 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар і тому це свято відзначатиметься 8 вересня. У народі цей день відзначається як "Свято Другої Пречистої". Також цей день нерідко називають "Осіниною", оскільки саме з цього дня за народним календарем настає справжня осінь.

Історія Різдва Богородиці

Це свято детально описано у святому писанні. Так, Діва Марія народилася в сім'ї праведників на ім'я Анна та Йоаким. Пари довго не мали дітей і народження єдиної доньки вони сприйняли за божий дар.

Більш того, перед народженням Марії її матері з'явився ангел, який сказав, що про їхню доньку знатиме весь світ, а її доля буде особливою.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Гроші змусять повернути державі: українців попередили Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Традиції свята

Свято Різдва Богородиці має тисячолітні традиції. Як і багато інших церковних свят, це є симбіозом християнських традицій та слов'янського спадку.

Історично склалося, що свято народження Богородиці збігається із початком весни. Логічно, що наші предки ухвалили рішення поєднати вшанування Діви Марії із відзначенням настання осені.

На Різдво Богородиці закінчувався збирання врожаю. Саме на її свято в народі було дякувати за минуле літо, яке подарувало свої плоди народу і дозволило зробити запаси, щоб пережити довгу зиму.

Звісно, ​​свято зустрічі осені відзначалося з розмахом. Після церкви було прийнято влаштовувати домашні вечори, де щедро накривався стіл. Крім того, Різдво Богородиці було сезоном сватання. Юнаки та дівчата закінчували зі справами по господарству та могли сконцентруватися на особистому житті.

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Заборони свята: що не можна робити

Разом із багатовіковими традиціями та обрядами на Різдво Богородиці, наші предки встигли сформувати цілий список заборон, багато з яких дотримуються й донині.

  • Не можна ні з ким свариться. Церква категорично забороняє вступати у конфлікти, суперечки, грубити хамити, використовувати мат і навіть погано думати про людей, оскільки все зло – повернеться у стократному розмірі;
  • Заборонено відмовляти у допомозі чи милостині;
  • Небажано ходити босим травою, тому що по доданню, таким чином можна назбирати для себе хвороби;
  • Заборонено носити нове або незручне взуття, оскільки травми та мозолі, отримані на свято, нібито погано гояться;
  • На Різдво Богородиці не можна забиратися та прати;
  • Заборонено працювати;
  • Не можна шити та в'язати;
  • У святе свято не можна користуватися ножами, стригтися чи голитися;
  • Заборонено викидати недоїдену їжу. Її треба віддати тваринам.

Нагадаємо, що Різдво таки 25 грудня, а Миколи – 6: новий календар православних свят.

Раніше ми повідомляли про молитву до Пресвятої Богородиці, коли дуже важко на душі: "Даруй нам виправлення".