Жінки з медичною або фармацевтичною освітою повинні стати на військовий облік від початку жовтня 2023-го. Облік вводить обмеження на перетин кордону військозовозоб'язаних осіб.

Жінки в ЗСУ. Фото кадр з Youtube
Жінки в ЗСУ. Фото кадр з Youtube

Про це в в коментарі РБК-Україна заявив член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський.

Нардеп нагадав, що минулого року депутати внесли зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, якою зобов'язали ставати на військовий облік жінок із медичною або фармацевтичною освітою.

Відповідно до нього, Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок.

Популярні новини зараз
Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Відповідно до цього наказу, з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на військовий облік.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд - тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає - тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", - повідомляє Веніславський.

Веніславський зауважив, що жінки, які мають споріднені з військовою справою військово-облікові спеціальності, з 1 жовтня також можуть добровільно стати на військовий облік.

Жінки у ЗСУ, скріншот: Youtube
Жінки у ЗСУ, скріншот: Youtube

"Розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на облік, на даний момент не планується", - додає він.

Нагадаємо, проходження медкомісій під час мобілізації: хто має право отримати відстрочку на півроку

Раніше ми писали про те, що "Це станеться раптово": Михайло Подоляк спрогнозував, коли в Україні закінчиться війна

Як повідомляв Знай.ua, "Всі мають служити": українцям пояснили, чому майже кожен потрапить до армії