У мережі періодично випливали скандальні ситуації, коли військовозобов'язаних чоловіків відловлювали на вулиці та везли до ТЦК, де незаконно утримували під замком. Як діяти, опинившись під вартою, розповів адвокат Володимир Крекотен у Instagram.

Існує чіткий порядок дій на випадок, коли ТЦК утримує чоловіка під вартою. По-перше, слід звертатися на 102, заявити про кримінальне правопорушення. Також варто звернутися до Військової служби правопорядку, вимагати протокол затримання.

TЦK, скріншот: YouTube
TЦK, скріншот: YouTube

У жодному разі чоловікові не варто погоджуватися на проходження ВЛК і будь-що підписувати. Також родич затриманого може звернутись до суду за місцезнаходженням цього ТЦК. Суддя винесе слідчу ухвалу і співробітникам ТЦК доведеться доставити затриманого до суду для з'ясування всіх обставин.

ТЦК, скріншот: YouTube
ТЦК, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

"Якщо так сталося, що ТЦК незаконно затримала чоловіка і тримає його під вартою, то окрім стандартних порад, які дають юристи, можу порадити скористатися частиною 2 статті 206 КПК України. Хай родич цього чоловіка віднесе заяву про незаконне позбавлення людини свободи до суду за місцем розташування цього ТЦК", – радить юрист.

Суддя буде змушений звільнити людину з-під варти, якщо співробітники ТЦК не зможуть довести законність затримання, а зробити це, як зазначає експерт, вони, швидше за все, не зможуть.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, точно не варто вірити: адвокат перерахував найпопулярніші міфи про мобілізацію.

Також наш портал інформував, з військкомату одразу на фронт: кого з українців можуть без підготовки відправити на передову.

Крім того, ми повідомляли, юрист пояснив, коли порядок денний можна проігнорувати і не отримати за це штраф.