В Україні триває загальна мобілізація та військовий стан. Представники ТЦК у цей період можуть вручити повістки чоловікам віком від 18 до 60 років. Проте, як виявилося не лише представники ТЦК та СП можуть видати повістку.

Також важливо знати, де та як саме можуть видати цей документ українським чоловікам. Важливо знати, чи є право співробітників ТЦК заходити в приватне житло.

Про це в деталях розповіла речник Черкаського ТЦК та СП Аліна Кривошея.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

За словами речника, повістку може вручити не лише посадова особа ТЦК та СП, а й органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі навчальних закладів.

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Вона наголосила, що оскільки законодавчо не регламентовано, де представники ТЦК та СП мають вручати повістки, їх можуть видати як за місцем проживання, так і на вулиці чи робочому місці.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Чи мають право працівники ТЦК заходити у квартиру для вручення повістки

Нещодавно юрист розповіла, що, згідно з українським законодавством, військові комісаріати та правоохоронні органи мають право вручати повістку прсото на місці проживання.

"Це означає, що представники військового комісаріату та поліції можуть мати законне право звернутися на територію подвірря або до квартири для вручення повістки", - зазначила юрист Катерина Аніщенко одному з українських видань.

Втім, саме проникнення у житло працівником ТЦК можливе у рамках встановлених законодавством процедур для вручення офіційних документів, зокрема, повісток на призов. Однак це має бути виконано з дотриманням прав та свобод громадян та відповідно до законів України.

Зазвичай такі дії здійснюються за попередньою згодою чи попередженням власника житла, адже проникнення без дозволу може порушити права громадян та спричинити негативну реакцію.

Нагадаємо, від долі не втекти? На кордоні з Румунією виявили труп українця у теплій куртці, що втік від війни.

Раніше повідомлялося, знайдуть через сімейного лікаря чи податкову: ТЦК почнуть "полювання" на ухилістів.

Також, майже готовий: в Україні запускають електронний реєстр призовників, де будуть усі особисті дані чоловіків.