Нещодавно в України вибухнув скандал через те, що під час комендантської години, заборони "писані не для всіх" і у столиці під час комендантьської години розважаються мажори у нічному клубі.

Як пояснила адвокатка Марини Бекало, навіть попри те, що триває другий рік війни, до сих пір не існує ніяких покарань за поршуення комендантської години.

Порушення комендантської години, скріншот: YouTube
Порушення комендантської години, скріншот: YouTube

"Якщо громадянин порушив комендантську годину, але при цьому не здійснив жодного іншого правопорушення, виконує законні вимоги поліції, зокрема, надає документ, що посвідчує особу, не чинить опір поліцейському, надає транспортний засіб для огляду тощо, то поліція в такому разі може обмежитися лише усним зауваженням" — зазаначає фахівець.

Вона пояснила, що у громадян яких зупиняють під час комендантської години можуть перевірити документи, оглянути особу і транспортний засіб, вилучити предмети правопорушення (за наявності), затримати для встановлення особи або у випадку вчинення адміністративного чи кримінального правопорушення.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Нові штрафи для пішоходів. Фото: скриншот Youtube
Нові штрафи для пішоходів. Фото: скриншот Youtube

Вона розповіла, що порушників комендантської години, можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 185 КУпАП лише за злісну непокору патрульним. За сам факт перебування на вулиці немає ніякої відповідальності.

Адвокатка зазначила, що за непокору поліцейському можуть накласти штраф від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 10 736 до 20 130 гривень — адміністративний арешт до 15 днів або притягнути до громадських чи виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Народний депутат Володимир Арешонков, член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності заявив, що нардепи зараз працюють над посиленням відповідальності за порушення комендантської години власниками закладів.

Він розповів, що зараз в Україні розпочалися перевірки ресторанів, кафе і клубів, однак вони "не приносять позитивного ефекту".

"Це означає, що не тільки штрафні санкції будуть застосовуватися, а й більш жорстке покарання. Яке саме – про це йде дискусія, але ми рухаємося в цьому напрямку", – сказав він.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, мажорний ресторан працює у комендантську годину: поліція закриває очі і відмовляється перевіряти

Раніше ми повідомляли, чи буде 2024 високосним: всі заборони і таємниці року.

Також, що українець 5 разів проігнорував повістку в ТЦК через повітряну тривогу та зубний біль: що вирішив суд.