У неділю, 15 жовтня, віруючі православної церкви вшановують пам'ять святого Юхима Солунського.

Також у цей день відзначається народне свято Юхим Осінній (дата за старим стилем - 28 жовтня).

Юхим Осінній 15 жовтня: традиції свята

Наші предки говорили про цей день так: "Яхим холодом коріння трав і дерев із землею стуляє, всяка комаха в жухлій траві вкриває, на природу сон навіває" . Це було правильне спостереження: зима наближалася і всі рослини і тварини готувалися до її приходу.

Якщо вірити народному повір'ю, у цей день починає виходити на біле світло всяка нечиста сила, яка намагається завадити жінкам під час домашньої роботи: б'є посуд, переплітає нитки у верстатах, псує їжу, лякає домочадців тощо.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Варто зазначити, що особливу шкоду в господарстві завдають кікімори. На Київській Русі вірили, що побачити кікімору можна лише в одній ситуації, якщо вона сяде за ткацький стан, щоб зіпсувати роботу ткалі.

Вважається, що в цей момент її необхідно перехрестити та прочитати молитву святому Євфимію Солунському. Однак зовсім кікімору можна вигнати з дому лише з приходом весни. Для цього наші предки робили спеціальний обряд.

Крім того, на Єфимія чоловіки починали готувати до зимового періоду бджолині вулики. Ще було прийнято валяти валянки до зими, ремонтувати сільськогосподарський інвентар та лагодити сани.

Бджола. Фото: скрін youtube
Бджола. Фото: скрін youtube

Цього дня заборонялося займатися важкою роботою по дому та проводити генеральне прибирання, бо згідно з народним повір'ям, на Юхимія кікімора заважала у господарстві: плутала пряжу, рвала тканину, била горщики.

У цей день дуже напружена енергетика, він невдалий, тож не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати та крадіжки. Уникайте великого скупчення людей, і не купуйте нічого значного, це не дасть вам радості.

Сьогодні не можна носити одяг, що залежався.

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.